Veel frisse winst door vieze luiers in onze regio

Dar haalde in 2021 bijna 200.000 kilo luiers en incontinentiemateriaal op. In onze gemeente was dit bijna 45.000 kilo. Van juli 2021 t/m december 2021 startten meerdere gemeenten in de Dar-regio op verschillende momenten met het scheiden van luiers en incontinentiemateriaal. En met succes! Inwoners van de gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Mook en Middelaar, Nijmegen en Wijchen leverden in 2021 samen bijna 200.000 kilo luiers en incontinentiemateriaal in. Dit wordt allemaal hergebruikt als grondstof.

Veel bewoners uit de regio weten de luiercontainers te vinden

Dat zie je terug in het aantal kilo’s wat Dar in 2021 ophaalde. In onze gemeente was dit dus bijna 45.000 kilo. Al vanaf de eerste weken wisten inwoners de luiercontainers goed te vinden. Wel moesten inwoners in eerst hun afvalpas laten koppelen om de luiercontainer te kunnen openen. Dat was in het begin even wennen, maar gaat gelukkig nu goed. Veel inwoners hebben zich inmiddels aangemeld. Daarnaast is het belangrijk dat inwoners de speciale luierzakken gebruiken. En deze een voor een in de luiercontainer doen. Anders bestaat de kans dat de klep verstopt zit met te veel of te grote zakken. Terwijl er nog genoeg in de luiercontainer past. Sommige luiercontainers worden zelfs zoveel gebruikt, dat Dar deze nu vaker leegt. En kwamen er op de Leigraaf en Wolfsbossingel meer luiercontainers te staan.  

Minder restafval, meer grondstoffen 

Door luiers en incontinentiemateriaal apart weg te brengen, houden inwoners minder restafval over. Daarnaast zorgt het voor meer grondstoffen. Afvalenergiecentrale ARN in Weurt maakt van het plastic in de luiers en het incontinentiemateriaal plastic korrels. Van deze korrels kunnen producenten nieuwe plastic producten maken. Bijvoorbeeld autobumpers en plastic straatmeubels. Ook wordt er energie gewonnen uit urine en ontlasting die vrijkomen. Een win-win situatie dus! Zo gebruiken we meer afval als grondstof. En wordt de hoeveelheid restafval nog minder. Vieze luiers, frisse winst dus!

Meer weten?

Ga naar www.dar.nl/luiers .