Crisisopvang in Beuningen: meer dan bed, bad en brood

Trots! Op u als gulle inwoner, winkelier, alle vrijwilligers, welzijnsorganisatie, tolken, en de medewerkers van onze gemeente Beuningen. Samen hebben we in korte tijd veel voor elkaar gekregen bij de crisisopvang van vluchtelingen uit de Oekraïne. Dat is mooi, laten we dat met elkaar koesteren en vasthouden.

Bed, bad, brood – dat is de basis voor crisisopvang in Nederland. De inwoners van Beuningen vonden dat te mager en kwamen spontaan met speelgoed, kleding en nog veel meer. Beuningen geeft gul aan zijn tijdelijke gasten. Nog steeds blijven de goederen komen. ‘Bed-badbrood-plus’ noemen wij dat.

Vermoeid

De vluchtelingen - vooral moeders met kinderen, ouderen en slechts enkele mannen – komen vermoeid binnen. Ze hebben een gevaarlijke vlucht uit het oorlogsgebied doorgemaakt en zijn dan meestal in Polen terechtgekomen. Daarna hebben ze een lange busreis naar Nederland achter de rug. Vaak kennen ze Nederland niet, laat staan Beuningen.

Huiselijk en ‘gezellig

In tegenstelling tot hun ouders vinden de kinderen snel hun draai en voelen ze zich meteen thuis. De ingerichte kinderspeelkamer is wat dat betreft goud waard. We creëerden meerdere zithoekjes, waarmee we gezelligheid en huiselijkheid proberen uit te stralen. Dat wordt erg gewaardeerd en daar krijgen we veel complimenten voor.

Meer warme pap en soep

‘Gezellig’ is typisch Nederlands, net als het eten van brood ‘s ochtends en ‘s middags. De Oekraïners waren dat niet gewend. In Oekraïne wordt drie keer per dag gegeten waarvan minstens twee keer warm. Dus hebben we bij de cateraar geregeld dat er in de ochtend meer pap wordt geserveerd en in de middag soep.

Warm welkom

Boven de deur hangt een levensgrote Oekraïense vlag met een driedubbele groet: вітањ, welcome, welkom. Beuningen doet er alles aan om de vluchtelingen het gevoel te geven dat ze welkom zijn. Ook al blijven ze maar een paar dagen in sportzaal De Tinnegieter. 

Daphne Bergman, burgemeester