Taalheldenprijs Beuningen 2021 uitgereikt

Laaggeletterdheid komt vaker voor dan je denkt. Voor mensen met lees- en schrijfproblemen of problemen met het gebruik van de computer is de stap naar een taal- of computercursus vaak groot. Dat is jammer, want deze vaardigheden kunnen je leven veranderen! Mensen die laaggeletterden helpen om geschreven taal te begrijpen of de computer te gebruiken zijn helden. Taalhelden. Daarom reikte de gemeente op maandag 6 september tijdens de Week van Lezen en Schrijven de Beuningse Taalheldenprijzen uit aan onze grootste Taalhelden van dit jaar.

Laaggeletterdheid komt vaker voor dan je denkt. Voor mensen met lees- en schrijfproblemen of problemen met het gebruik van de computer is de stap naar een taal- of computercursus vaak  groot. Dat is jammer, want deze vaardigheden kunnen je leven veranderen! Mensen die laaggeletterden helpen om geschreven taal te begrijpen of de computer te gebruiken zijn helden. Taalhelden. Daarom reikte de gemeente op maandag 6 september tijdens de Week van Lezen en Schrijven de Beuningse Taalheldenprijzen uit aan onze grootste Taalhelden van dit jaar.

De winnaars van de doorgeef medailles hebben een bijzonder verhaal. Het zijn personen die laaggeletterdheid signaleren, het taboe doorbreken en mensen die moeite hebben met lezen en schrijven wijzen op taalcursussen. 
Gonny Kaldenberg is cursist van het ROC en volgt de taal- en computercursus omdat ze, door haar dyslexie, moeite had met lezen en schrijven. Tijdens de cursus is ze erg gegroeid, mede dankzij haar doorzettingsvermogen. Zo begon ze met het aanpakken van haar schrijfprobleem, vervolgens zocht ze een nieuwe uitdaging in het rekenen en ook ging ze aan de slag met digitale vaardigheden. Gonny wilde nog meer. Ze maakte een CV en ging naar het UWV. Nu doet ze vrijwilligerswerk. 
Naast haar eigen ontwikkeling is ze ook betrokken bij medecursisten door ze op weg te helpen. Ze brengt laaggeletterdheid onder de aandacht in de gemeente Beuningen. 

Sinds de komst van corona is het voor veel mensen lastig om contact te onderhouden. Daarom is Perspectief gestart met een tabletcursus. Elly Hagen en Shyrania Coffie zijn van Stichting Perspectief. Binnen Stichting Perspectief houden zij zich onder andere bezig met het Tablet-project. Shyrania en Elly namen hiervoor het initiatief en helpen hierbij inwoners op weg.

Laaggeletterdheid in onze regio

Er zijn veel laaggeletterden in Nederland. Zo’n 2,5 miljoen volwassenen in Nederland hebben moeite met lezen, schrijven,  rekenen of om met het omgaan van de computer . In Gelderland heeft ongeveer tien procent van de inwoners tussen de 16 en 65 jaar daar moeite mee. Dat betekent dat het voor hun moeilijk is om bijvoorbeeld gebruik te maken van het internet, online bankieren of het snel lezen en begrijpen van borden kunnen. We willen hen helpen om deze vaardigheden te leren. Zo kunnen zij bijvoorbeeld (klein)kinderen voorlezen of makkelijker doorstromen naar een andere baan, als een fysieke baan te zwaar wordt. 

De week van lezen en schrijven

De uitreiking vindt plaats tijdens de Week van Lezen en Schrijven. Tijdens deze week gaan we laaggeletterdheid onder de aandacht brengen om zoveel mogelijk mensen te stimuleren om een cursus te gaan volgen. De week is van maandag 6 tot en met zondag 12 september. 

Kent u iemand die moeite heeft met lezen of schrijven? Of heeft u daar zelf moeite mee? Praat erover via het speciale telefoonnummer 0800 023 4444 of kijk op www.daarhebjerechtop.nl

Uitgeschreven tekst video

MUZIEK

(Intro, wit scherm met logo gemeente Beuningen, titel: Uitreiking Taalheldenprijs)

(Gemeentehuis, posters van ikdoeookmee.nl, gevolgd door Wethouder Onderwijs - Hans Driessen en hij vertelt)

Welkom allemaal. Eén week in het jaar besteden we veel aandacht aan het onderwerp laaggeletterdheid.

(Prijzen voor de taalheld en medaille en bos bloemen in beeld)

Vandaag zitten we hier om een prijs uit te reiken. Taalheld van de gemeente Beuningen.

(Aanwezigen in beeld, medaille, gevolgd door Jurylid Taalheldenprijs 2021 - Gerard van der Burgt en hij vertelt)

En over wie gaat het nu? Het gaat over Gonny.

(Taalheld 2021 - Gonny Kaldenberg, man van Gonny en totaalbeeld van de raadszaal in beeld)

Er is zoveel mogelijk als je vertrouwd op jezelf. Je bent een voorbeeld voor heel veel mensen en wij van de gemeente Beuningen zijn trots op jou!

(Taalheld 2021 - Gonny Kaldenberg krijgt de medaille en een bos bloemen uitgereikt door haar man en Wethouder Onderwijs - Hans Driessen)

(Taalheld 2021 - Gonny Kaldenberg en Taalheld 2020 – Rob Nieuwpoort staan voor de camera en Gonny vertelt)

Ja ik vind het heel leuk. 
Ja, het is wel even spannend, het moet nog even tot me bezinken denk ik.

(Taalheld 2021 - Gonny Kaldenberg en kinderen van Gonny in beeld)

Als je moeite hebt met leren en schrijven ga een cursus volgen voor het leren lezen en schrijven. Als je ziet wat ik allemaal al kan, dat is echt top.

(Totaalbeeld van de raadszaal, gevolgd door Taalheld 2021 - Gonny en Taalheld 2020 – Rob Nieuwpoort voor de camera en Rob vertelt)

Ik vind het hartstikke leuk dat zij ook de taalheldenprijs heeft gewonnen. Het is gewoon heel mooi.

De prijs heeft mij heel veel gebracht. Ik kan nu goed Nederlands lezen en schrijven.

(Taalheld 2021 - Gonny Kaldenberg en haar gezin zijn in gesprek)

Ik ben wel hetzelfde gebleven, maar ik voel wel dat ik naar mezelf naar een hoger niveau heb getild.

(Taalheld 2020 – Rob Nieuwpoort in gesprek, gevolgd door Docente ROC Nijmegen - Mia Pouwels voor de camera en zij vertelt)

Mensen die naar de les gaan vinden het soms heel moeilijk om de stap te nemen. Maar als ze eenmaal de stap genomen hebben dan ontwikkelen ze zichzelf enorm.

(Jurylid Taalheldenprijs 2021 – Gerard van der Burgt in gesprek met Taalheld 2021 - Gonny Kaldenberg)

Bijvoorbeeld deze mevrouw Gonny heeft de taalheldenprijs gekregen. Ze is begonnen met schrijven, daarna is ze nog verder gegaan met rekenen, ze is haar computervaardigheden gaan verbeteren, ze is gaan solliciteren en nu heeft ze ook zelf de stap genomen om vrijwilligerswerk te gaan doen.

(Poster ikdoeookmee.nl, Taalheld 2021 - Gonny Kaldenberg en aanwezigen in gesprek)

Doordat zij die erkenning krijgt is zij een stimulans voor andere mensen om ook te zeggen van; neem de stap, ga schrijven, ga achter de computer zitten, want alles wordt veel makkelijker.

MUZIEK

(Taalheld 2021 - Gonny Kaldenberg en haar gezin lopen de raadszaal uit, gevolgd door afsluiting, wit scherm met logo gemeente Beuningen)