Ik heb iets gevonden of ben iets verloren. Wat moet ik doen?

Heeft u iets gevonden of verloren? Bijvoorbeeld een fiets, zonnebril, portemonnee, tas, of telefoon? Dan kunt u terecht bij de gemeente. Wij leggen graag aan u uit hoe dat werkt. Stef Reijnen van de gemeentewerf aan het woord.

Voorwerp gevonden

Stef Reijnen, beheerder gemeentewerf: “Als u een voorwerp vindt, bent u verplicht om aangifte te doen bij de gemeente. En niet bij de politie, zoals veel mensen denken. De gemeente houdt een systeem bij met gevonden voorwerpen.” Voor aangifte gaat u naar www.beuningen.nl/gevondenverloren. U mag het gevonden voorwerp tijdens openingstijden inleveren bij de balie van het gemeentehuis, maar u mag deze ook zelf bewaren. Vond u een (brom)fiets? Geef dit door via telefoonnummer 14 024. “Wij halen de (brom)fiets dan op met ons busje en brengen deze naar de gemeentewerf. Hier slaan we de (brom)fiets dan op. Een paar keer per jaar stuur ik een overzicht van gevonden fietsen, brommers en scooters naar de politie”, aldus Stef.

Voorwerp verloren

Heeft u zelf iets verloren? De gemeente houdt een overzicht bij van alle gevonden voorwerpen. Dit overzicht vindt u via www.beuningen.nl/gevondenverloren. Stef Reijnen: “In het overzicht staan de voorwerpen die al gevonden zijn. Houd dit overzicht zelf bij en controleer regelmatig of uw voorwerp er al tussen staat. Wij werken het overzicht iedere week bij.” Of kijk ook eens op www.verlorenofgevonden.nl of ilost.nl. Daar staan ook gevonden voorwerpen. Staat uw gevonden voorwerp in de lijst en wilt u deze ophalen? Neem dan contact op met de gemeente via telefoonnummer 14 024. We maken een afspraak met u om de spullen te komen bekijken.

Bent u uw (brom)fiets verloren? Neem dan contact op met de politie en doe daar aangifte. De gemeentewerf bewaart de gevonden (brom)fietsen. “Wilt u op de gemeentewerf komen kijken of uw (brom)fiets hier staat? Neem dan contact op met de gemeente via telefoonnummer 14 024. Neem bij het bekijken van de (brom)fietsen een sleutel mee en de aangifte van de politie.”

Hoelang bewaart de gemeente gevonden voorwerpen?

“Dat is afhankelijk van het voorwerp”, legt Stef uit. Gevonden voorwerpen die minimaal € 450,- waard zijn, bewaart de gemeente één jaar. Denk aan fietsen en sieraden. Gevonden voorwerpen die minder waard zijn dan € 450,- bewaart de gemeente drie maanden. Na deze bewaartermijnen vernietigt de gemeente de spullen.

Eigenaar worden van voorwerp

U kunt ook eigenaar worden van een voorwerp dat u vond. Dat werkt als volgt, vertelt Stef Reijnen: “Bij de aangifte kunt u aangeven of u eigenaar wilt worden van het gevonden voorwerp. Dit kan alleen als u het voorwerp thuis bewaart en de eigenaar zich in de bewaarperiode niet meldt.”

Fietsenveilig

Eén keer per jaar organiseren we een fietsenveiling. Stef: “Fietsen die niet binnen de bewaartermijn zijn opgehaald, veilen we dan. Dit is vaak in het voorjaar en kondigen we aan op de gemeentepagina, website en social media van de gemeente Beuningen.” Wie tussen 1 januari van het vorige jaar en 1 januari van het huidige jaar aangifte deed van diefstal van een (brom)fiets bij de politie Wijchen/Beuningen, krijgt voorrang bij de veiling. Belangrijk is dan wel dat u een bewijs van aangifte heeft. Hierop staat uw naam en dat u tussen 1 januari van het vorige jaar en 1 januari van het huidige jaar aangifte deed. Stef legt uit hoe zo’n dag te werk gaat: “Tijdens deze dag, vaak een zaterdag, staan de (brom)fietsen uitgestald. Er is eerst tijd om rond te kijken. Dan begint de bieding door mensen met een aangifte. Daarna kan iedereen mee bieden. Samen met een andere medewerker bepalen we het minimale bedrag waarvoor men kan gaan bieden.”

Wat als ik mijn identiteitsbewijs ben verloren?

Bent u uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs kwijt of is deze gestolen, vermist of verloren? Dan hoeft u niet naar de politie. U doet dan ook aangifte bij de gemeente. Bel hiervoor naar 14 024.