Voorkom dat u te hard rijdt, check regelmatig uw snelheid

Iedereen rijdt weleens net iets harder dan toegestaan. Soms bewust, om verloren tijd in te halen. Vaak onbewust, omdat we onze snelheid gewoon niet in de gaten hebben. Te hard rijden is een belangrijke oorzaak van verkeersongevallen. Probeer dat te voorkomen. Hoe? Check regelmatig uw snelheid.

30 of 40 km/u, een groot verschil

De snelheid waarmee u rijdt en het weer hebben invloed op de remweg. Een paar kilometer boven de limiet lijkt onschuldig, maar kan gauw ernstige gevolgen hebben. Zeker in de drukke bebouwde kom. Daar heeft u te maken met fietsers, voetgangers en spelende kin-deren. Die gedragen zich niet altijd voorspelbaar. Bij een aanrijding is de kans groot dat ze gewond raken. Wist u dat een aanrijding met een voetganger bij 30 km/u vergelijkbaar is met een val van de eerste verdieping van een flatgebouw? Zo’n ongeluk kost één op de tien voetgangers het leven. Bij 50 km/u komt de klap overeen met een val van de derde verdieping. De helft van de voetgangers overleeft dat niet. Bij 80 km/u overlijdt 90%. Kijk voor meer informatie op www.komveiligthuis.nl/snelheid.

Twee senioren lopen hand in hand op de stoep. In de afbeelding staat de tekst: "Alleen 30 als het kan, kom veilig thuis"

Check regelmatig uw snelheid

Te hard rijden kunt u simpel voorkomen. Gewoon door wat vaker op de teller te kijken. Nog handiger: stel de waarschuwingsfunctie in op uw navigatie of met een app op uw smartphone. Dan ziet u op het scherm wat de snelheidslimiet is en krijgt u een signaal als u te hard rijdt. Zo rijdt u veilig en voorkomt u onnodige boetes.