Gemeente Beuningen hangt mezenkastjes op tegen de eikenprocessierups

Collega's van de gemeentewerf hingen vorige week 100 nestkastjes op om de overlastgevende eikenprocessierups te bestrijden. Wethouder Piet de Klein hielp vrijdag de collega’s van de gemeentewerf hierbij tijdens één van zijn meeloopdagen. Verschillende mezen hadden al de lente in hun hoofd want vrijwel direct namen zij hun intrek in één van de nestkastjes.
De kastjes zijn gemaakt door het Vrijwillig Landschapsbeheer Beuningen.

Mee(s)eters

We hopen daarmee koolmezen en pimpelmezen aan te trekken. Want mezen lusten best een eikenprocessierupsje op z’n tijd. Veel vogelsoorten lusten ze niet. Maar pimpelmezen en koolmezen eten graag eikenprocessierupsen. Een nest jonge meesjes kan dagelijks honderden rupsen verorberen. Zo wordt de overlast voor inwoners verminderd. Want eikenprocessierups zorgen in het voorjaar en zomer voor veel overlast. De rups heeft namelijk brandharen die bij aanraking kunnen zorgen voor jeuk of een branderig gevoel. 
Mezen hebben een trucje om af te rekenen met de brandharen van de rups. Ze slaan de rups tegen een tak. De rups laat dan van schrik al z’n brandharen schieten. Daarna kan de mees de rups rustig oppeuzelen zonder brandharen in zijn bek.  

Eikenbomen

Zoals de naam al doet vermoeden leeft de eikenprocessierups op eiken. De mezenkastjes zijn opgehangen op plekken waar vorig jaar rupsennesten aanwezig waren. Het gaat om eiken bij onder andere scholen, fietspaden en sportverenigingen.  
De kastjes zijn gemaakt door de vrijwilligers van Vrijwillig Landschapsbeheer Beuningen. Een eerdere levering is helaas verloren gegaan tijdens de brand op de gemeentewerf. De nestkastjes zijn bevestigd met speciale gecoate schroeven die niet roesten en de eikenbomen niet beschadigen.

Overige maatregelen  

De eikenprocessierups wordt in onze gemeente al langer bestreden. Dat doen we naast met het ophangen van de mezenkastje met inzet van biologische bestrijdingsmiddelen en het wegzuigen van rupsennesten. Deze bestrijdingsmiddelen zijn niet gevaarlijk voor vogels. De biologische bestrijdingsmiddelen bestaan uit aaltjes (wormpjes) en bacteriën die alleen de rupsen dood maken.