Burgemeester Bergman geeft blijk van waardering aan Beuningse veteranen

Vandaag reikte burgemeester Daphne Bergman de eerste exemplaren van de Beuningse coin uit aan drie Beuningse veteranen. Tim van de Coevering, Theo Mevis en Willem Baardman namen vol trots hun coin in ontvangst. Van de Coevering: “een mooie blijk van waardering van de gemeente. Ik hoop dat hierdoor ook andere veteranen in onze gemeente, jong en oud, zich meer met elkaar verbonden gaan voelen.”

Beuningse coin

Initiatiefnemer van de Beuningse coin, Tim van de Coevering vertelt wat een coin voor hem en voor mede veteranen betekent. “De coin is een alom bekend verschijnsel in de militaire wereld. Hiermee spreekt een commandant vaak zijn of haar dank uit aan een eenheid of individu. Zelfs de CDS (Commandant Der Strijdkrachten) heeft een eigen unieke coin die hij bij bijzondere gelegenheden kan verstrekken. Ik dacht wat is er nu mooier dan om alle veteranen in Beuningen te bedanken voor hun jarenlange inzet voor vrede en veiligheid met een unieke coin van de gemeente? Ik deelde dit idee met burgemeester Bergman en het Veteranenplatform Beuningen. Ook zij waren meteen enthousiast. En kijk, nu zitten we hier en nemen we hem in ontvangst. Echt mooi.”

Theo Mevis en Willem Baardman, beide bestuursleden van Veteranenplatform Beuningen, reageerden ook enthousiast. “Het bestuur van Veteranenplatform Beuningen is zeer verheugd met de coin voor de veteranen uit Beuningen. Vooral omdat dit idee afkomstig is van een jonge veteraan.” “Omdat wij zoveel mogelijk activiteiten binnen onze gemeente willen houden kwamen wij voor het maken van de coin uit bij de firma Aarntzen uit Weurt. Wij vinden het mooi dat ons Beuningse veteranenmonument op de coin staat. Dit monument is belangrijk en uniek voor ons. Het is de plek waar we in juni jaarlijks bij elkaar komen om onze ervaringen te delen tijdens de Beuningse Veteranendag.” 

Beuningse veteraan

Alle Beuningse veteranen die geregistreerd zijn bij het Veteraneninstituut in Doorn ontvangen komende week de bijzondere coin op hun huisadres. Lang niet alle veteranen in onze gemeente hebben zich geregistreerd. Beuningense veteranen waarvoor dat geldt kunnen de coin alsnog aanvragen door een mail te sturen naar Sacha Peters: s.peters@beuningen.nl

Veteranendag is een eerbetoon

Nederland heeft een groot aantal militaire veteranen. Ook in onze gemeente wonen 173 geregistreerde veteranen. Als eerbetoon aan wijlen Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard is door het Kabinet besloten de Nederlandse Veteranendag jaarlijks op of rond 29 juni, de verjaardag van de prins, te organiseren. Dit jaar is de Beuningse Veteranendag gepland op zaterdag 19 juni. 

Wie zijn veteraan?

Veteranen zijn alle (ex) militairen met de Nederlandse nationaliteit die het Koninkrijk dienden in Oorlogsomstandigheden of daarmee overeenkomende situaties, zoals vredesmissies in internationaal verband. Denk daarbij aan de Tweede Wereldoorlog en de oorlogen in voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea, maar ook aan de missies in bijvoorbeeld Cambodja, Ethiopië, Irak en Afghanistan. Ook personeel van het voormalig Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) en het vaarplichtig koopvaardijpersoneel uit de Tweede Wereldoorlog is veteraan. 

Veteranenplatform Beuningen

In Beuningen is het Veteranenplatform. Dit platform bestaat dit jaar 15 jaar. Een lokaal platform dat opkomt voor de belangen van veteranen in onze gemeente. Hier vinden veteranen steun en samenhorigheid bij elkaar en delen zij hun ervaringen. Wie op de hoogte wil blijven van activiteiten en nieuws van het platform kan zijn of haar gegevens opgeven via het aanmeldformulier op de website: veteranenplatformbeuningen.simpsite.nl