Afsluiting Monument van Verbinding

In de afgelopen maanden bouwden inwoners en organisaties samen aan het Monument van Verbinding en nu sluiten we dit project af.

In deze bijzondere coronatijd is er meer en meer behoefte aan verbinding. Aan het delen van verhalen, aan contact. In coronatijd kon en kan veel niet: we zien elkaar minder, een knuffel of arm om iemands schouder is niet meer vanzelfsprekend.
Tegelijkertijd kon en kan er ook veel wel: Een boodschap doen voor iemand, meer uit uw contacten halen, één op één gesprekken hebben. In de gemeente Beuningen hebben we aandacht voor elkaar.

Stichting Perspectief, de kerk en Theo Claassen bedachten daarvoor het prachtige initiatief Monument van Verbinding. Een grote bamboe piramide met daarin verhalen, spreuken, wensen van inwoners. Een plek om steun te vinden, met anderen in contact te komen en verhalen te delen.
In de afgelopen maanden bouwden inwoners en organisaties samen aan het monument en nu sluiten we dit project af.

Uitgeschreven tekst video

GITAAR IN BEELD 
MUZIEK VAN DANNY VERA – ROLLERCOASTER WORDT GESPEELD 
Here we go
On this roller coaster life we know
With those crazy highs and real deep lows
I really don't know why

BURGEMEESTER DAPHNE BERGMAN AAN HET WOORD VOOR HET MONUMENT VAN VERBINDING 
Ik sta hier voor het Monument van Verbinding en we gaan dit prachtige  project afsluiten vandaag. 
Het Monument van Verbinding zijn wij gestart met een aantal organisaties en eigenlijk door een inwoner bedacht. Hoe kunnen we met elkaar in contact blijven in coronatijd? We hebben heel veel beperkende maatregelen. Mensen worden eenzaam, verliezen het contact een beetje met familie of buren of wat dan ook. Jong en oud gaat het om. 

THEO CLAASSEN AAN HET WOORD VOOR HET MONUMENT VAN VERBINDING
We zijn gestart op 5 oktober vorig jaar in de kerk van Beuningen. Stichting Perspectief en de gemeente Beuningen hebben elkaar gevonden in het project ‘Aandacht voor elkaar’. Dat is een landelijk project. 
We hebben dat gestalte gegeven met het Monument van Verbinding. Waarbij mensen allerlei gezegdes, gedichten, verhalen, foto’s wat ze ook willen, wensen, konden ze daarin hangen. 
Ze konden een eigen bamboestiekje maken en zoals je ziet hangt hij helemaal vol. 

BURGEMEESTER DAPHNE BERGMAN AAN HET WOORD VOOR HET MONUMENT VAN VERBINDING 
Het Monument van Verbinding was een plek, eerst in de kerk in Beuningen, om toch iets tot uitdrukking te brengen, een wens een gedacht of in contact even een gesprek te hebben met iemand. In die kerk zaten elke dag vrijwilligers die in gesprek konden gaan met onze inwoners. Zelf heb ik ook een paar keer meegedraaid. Ik vond dat ontzettend waardevol, want mensen kwamen echt binnen op zoek naar een praatje, om een kaarsje aan te steken of om in het Monument van Verbinding een spreuk, gedachte of wens op te hangen. 

THEO CLAASSEN OP DE GITAAR VOOR HET MONUMENT VAN VERBINDING
MUZIEK VAN DANNY VERA -ROLLERCOASTER
I will try to find my way
You're always there tomorrow, you're always there tomorrow
Here we go
On this roller coaster life we know
THEO CLAASSEN AAN HET WOORD VOOR HET MONUMENT VAN VERBINDING
Het is heel bijzonder geworden eigenlijk. Hoop zit erin, maar er zit ook stil verdriet, zit er ook in. Mensen die elkaar allerlei mooie dingen toewensen. Ook omzien naar elkaar, naar elkaar luisteren. Maar mensen zijn ook alleen en eenzaam. 

BURGEMEESTER DAPHNE BERGMAN AAN HET WOORD VOOR HET MONUMENT VAN VERBINDING 
Ik denk dat dit een hele mooie manier was om toch met elkaar die verbinding te zoeken in deze coronatijd. En natuurlijk moeten we ook nadenken: ‘hoe blijven we in verbinding nog steeds met elkaar? Want we leven nog steeds in een pandemie en er zijn nog steeds veel beperkende maatregelen. Mensen snakken inmiddels echt naar ‘echt’ contact weer. Dus ik denk dat het heel goed is dat we met elkaar blijven nadenken hoe we die verbinding houden. Dat vind ik ook echt Beunings. Dit Monument van Verbinding is een Beunings monument. We hebben als raad kernwaarden vastgesteld. Verbinding, betrokkenheid en mooi plekje. En ik denk dat het aan ons is om te blijven zoeken met elkaar hoe blijven we in contact met inwoners en de inwoners onderling met elkaar. 

THEO CLAASSEN AAN HET WOORD VOOR HET MONUMENT VAN VERBINDING
Vorige week heb ik al de kaartjes zeg maar geïnventariseerd. De inhoud, zeg maar. En na die inventarisatie voelde ik bij mezelf van: ‘goh, dat ik trots. Ik voelde me trots. Want waarom voelde ik me trots? Ik ben Beuningenaar en hier hoor ik bij. Dat is geweldig. Dat ik me ook op deze manier met de Beuningenaar zo verbonden voel. 

THEO CLAASSEN OP DE GITAAR VOOR HET MONUMENT VAN VERBINDING
MUZIEK VAN DANNY VERA -ROLLERCOASTER
I can travel all the road, you see
'Cause I know you're there with me
'Cause I know, oh I know
You're there with me