Lekkernij 'Beunings Keitje'

Maak kennis met het ‘Beunings Keitje’. Deze Beuningse lekkernij werd in 2020 bedacht door de winnaars van de Beuningse Dorpsquiz Aggunogguswawit. De quiz stond vorig jaar in het teken van het 40-jarig bestaan van de gemeente Beuningen. Eén van de opdrachten was ‘Bedenk en bak een Beuningse lekkernij’.

Uit alle inzendingen koos de jury, die bestond uit de organisatie van de dorpsquiz en Ramona de Bruijn van Taartenkasteel, een winnaar. Ramona de Bruijn werkte dit recept verder uit. Vrijdag 2 juli was het eindelijk zover en presenteerden burgemeester Daphne Bergman en wethouder Hans Driessen de winnende lekkernij in de raadzaal. De gemeente gaat het Beunings Keitje bij diverse gelegenheden serveren. Ook biedt het Dijkmagazijn de lekkernij in haar groepsarrangementen aan. 

Op een wit bordje ligt een brownie met een stukje eetbaar papier met daarop een afbeelding van kunstwerk De Cirkel.

Naam Beunings Keitje

De naam ‘Beunings Keitje’ verwijst naar de steenfabriek die in de gemeente Beuningen staat en de herinnering aan de tijd dat daar stenen werden gebakken van de rivierklei uit de Waal. De brownie is rechthoekig en heeft de vorm van een baksteentje. De brownie ziet er ook robuust uit. Dit doet denken aan de natuur en de uiterwaarden, waar veel stenen en keien te vinden zijn. ‘-tje’ verwijst naar iets kleins dat je lekker kunt weghappen. ‘Een Beunings Keitje voor bij de koffie’. De afbeelding van kunstwerk De Cirkel staat voor de Beuningse oorsprong en de vier kernen in de gemeente.