Beleef de Vierdaagse in Beuningen en Weurt!

Het roze shirt blijft in de kast, de veters van de wandelschoenen ongestrikt: voor het tweede jaar op rij gaat de Nijmeegse Vierdaagse niet door. Helaas trekt het wandellegioen op woensdag 21 juli niet door Beuningen en Weurt tijdens de ‘Dag van Beuningen’. Maar we laten deze dag niet ongemerkt voorbijgaan en halen samen met inwoners herinneringen op aan de doorkomst van de Vierdaagse door de gemeente Beuningen. Herinneringen die tijdens de Vierdaagseweek als een rode draad langs de Vierdaagseroute in Beuningen en Weurt hangen.

De rode draad staat hier voor het creëren van herinneringen en komt op verschillende manieren terug. Dit zorgt voor de verbinding en laat mensen de Vierdaagse dit jaar toch op een alternatieve manier beleven.

Herinneringen langs de route

We riepen inwoners en anderen die de Vierdaagse een warm hart toedragen op hun mooiste herinneringen aan de doorkomst van de Vierdaagse met ons te delen. We ontvingen foto’s van kinderen die lekkernijen uitdelen aan de wandelaars, van enthousiaste inwoners die een feestje bouwen langs de route en de wandelaars aanmoedigen en van Beuningse lopers die door familie en vrienden worden onthaald in hún dorp. Ook vatten inwoners in één zin samen wat de Vierdaagse voor hen betekent. De mooiste foto’s en quotes hangen tot en met vrijdag 23 juli op zes locaties langs de Vierdaagseroute in Beuningen en Weurt. Iedereen kan de foto’s en quotes bekijken om de Vierdaagse dit jaar op een andere manier te beleven.

Bomenrij met daarin borden met foto's en quotes van de Vierdaagse.

Kruip in de huid van een Vierdaagsewandelaar

Op het Julianaplein in Beuningen en bij het Dijkmagazijn aan Dijk 41 in Beuningen kruipen mensen tussen maandag 19 en vrijdag 23 juli in de huid van een Vierdaagsewandelaar. Om de Vierdaagsekriebels te temmen kunnen inwoners en wandelaars van de Alternatieve Vierdaagse en foto maken om zich voor één moment een echte Beuningse Vierdaagsewandelaar te voelen. Compleet met de Vierdaagsevlag en gladiolen. We roepen iedereen op deze foto’s op social media te delen met #vierdaagsebeuningen om nieuwe herinneringen te maken.

Een stand-in-bord van een afbeelding van een Vierdaagsewandelaar met wit shirt, korte broek, wandelschoenen, rugzak met Vierdaagsevlag en gladiolen. Op de achtergrond zijn de kerk van Beuningen en het bord 'Welkom in Beuningen'te zien.

Verbinding met Beuningse wandelaars

Het is een traditie om de Beuningse wandelaars de vrijdag voor de Nijmeegse Vierdaagse uit te nodigen op het gemeentehuis. Burgemeester Daphne Bergman spreekt dan iedereen toe. De wandelaars zien elkaar en ze krijgen een presentje om ze een hart onder de riem te steken voor de Vierdaagse. Helaas gaat ook deze bijeenkomst dit jaar niet door. Maar de inwoners uit de gemeente die normaal de Vierdaagse meelopen, vergeten we niet. Zij konden zich hiervoor aanmelden bij de gemeente. In de week van de Vierdaagse ontvangen zij een kaart en een presentje van burgemeester Daphne Bergman thuis. Hiermee kunnen zij de (rode) draad oppakken als voorbereiding op hopelijk de Vierdaagse van 2022. Ook als ze hun wandelschoenen al eerder aantrekken, voor bijvoorbeeld de Alternatieve Vierdaagse of voor een wandeling over de klompenpaden in onze gemeente, komt dit presentje goed van pas en zorgt het voor verbinding.

De Alternatieve Vierdaagse

Stichting DE 4DAAGSE organiseert dit jaar samen met Koninklijke Wandelbond Nederland De Alternatieve Vierdaagse. Van 20 tot en met 23 juli lopen wandelliefhebbers mee vanuit hun eigen gekozen locatie en houden hun wandelkilometers bij via de Alternatieve Vierdaagse-app. Om drukte te vermijden, lopen de deelnemers niet over het officiële parcours. Op woensdag 21 juli delen wethouders Piet de Klein en Frans Houben bij Het Dijkmagazijn in Beuningen een leuke attentie uit aan de wandelaars van de Alternatieve Vierdaagse die langs deze locatie komen. Ook dit presentje zorgt voor verbinding en verwijst naar de rode draad en het creëren van herinneringen. Speciaal voor de Alternatieve Vierdaagse opent Het Dijkmagazijn die week het dijkterras, waar wandelaars even kunnen bijkomen met een drankje en Beuningse appeltaart. 

Herdenking Lancaster

Elk jaar tijdens de doorkomst van de Vierdaagse herdenken we samen met Scouting Beuningen 76’, het bestuur van Stichting DE 4DAAGSE en afgevaardigden van het Britse leger de Engelse bommenwerper die in de nacht van 23 juni 1943 werd neergehaald door het Duitse afweergeschut. Daarbij kwamen zes inzittenden om het leven. De plek van deze gebeurtenis ligt aan de Vierdaagseroute in Beuningen. Dit jaar herdenkt Scouting Beuningen ’76 deze gebeurtenis door vroeg in de ochtend de Nederlandse, Engelse en Vierdaagsevlag te hijsen en een bloemstuk bij het Lancastermonument neer te leggen.