Coronavirus

Regel uw zaken zoveel mogelijk online. Is dit niet mogelijk? Alleen dan kunt u op afspraak terecht in het gemeentehuis. Hierbij is het dragen van een mondkapje verplicht. Blijf thuis als u grieperig of verkouden bent. Informatie over het coronavirus vindt u op www.beuningen.nl/coronavirus.

Dit eet Beuningen: Romi Rossetti

In gesprek met Romi Rossetti: "Een Italiaan gebruikt altijd de juiste ingrediënten."

Romi Rossetti werd in 1997 geboren en woonde tot haar derde in Beuningen. Daarna verhuisde haar familie naar Italië, naar het geboorteland van haar vader Marco en streek neer in de buurt van Varese, een gebied met veel groen en meren ten noorden van Milaan. We praten met haar over haar leven en de verschillen in eetcultuur.

Romi Rosetti staat in de keuken en snijdt een schaal met tiramisu aan

‘Het eten is echt heel anders in Italië, vertelt Romi. ‘In Nederland vinden we een goed ontbijt belangrijk en kun je uit van alles kiezen. Een echte Italiaan haalt ’s ochtends een espresso of cappuccino in een bar, eventueel met een soort croissant erbij. Voor de lunch wordt vrijwel altijd pasta gegeten. Aan het diner wordt veel aandacht besteed. Iets vooraf, daarna een gerecht met pasta of rijst, dan vlees met groente en een nagerecht. Het eten in Italië is altijd superlekker, maar voor Nederlandse begrippen erg veel en uitgebreid. Helemaal in het weekend. Dan kan een maaltijd uren duren.’

‘Ik kwam elk jaar wel een keer naar Nederland, dus wist wel hoe het hier was. Ook thuis in Italië ben ik opgegroeid met een mix van allebei. Mijn vader is een echte Italiaan en eet ook het liefste Italiaans. In Italië heeft elke regio haar eigen recepten en specialiteiten en alles wordt klaargemaakt met de beste ingrediënten. Voor bepaalde gebakjes ga je bijvoorbeeld naar die speciale bakkerij. Daar willen mensen echt voor in de rij staan.’ Romi is nuchter over het Italiaanse eten. ‘Ik hou van lekker eten en natuurlijk moeten de juiste ingrediënten erin. Dat heb ik wel meegekregen.’ 

Romi spreekt zowel Italiaans als Nederlands. Haar moeder sprak altijd Nederlands met haar, met haar vader praatte ze Italiaans en ook ging ze in Italië naar school. ‘Mijn Italiaans is beter dan mijn Nederlands. Ik kan het goed spreken, maar heb nooit onderwijs in Nederland gehad. 

‘Ik ben in 2019 naar Beuningen teruggekomen om mijn Nederlandse kant te ontdekken Want in Italië blijf ik toch ‘die Nederlandse’, maar ik voel met 100% allebei. Ik ben volop mijn weg aan het zoeken, maar mis wel mijn Italiaanse leven nu ik hier ben. Het eten, de vrienden. Ik mis de echte pizza. Niet lang nadat ik hier naartoe kwam brak Corona uit. Dat heeft grote gevolgen gehad, want ik kan er niet op uit. Ook naar Italië gaan is niet gemakkelijk. Eigenlijk voelt het nog steeds alsof ik in Nederland op vakantie ben.’

Recept

'De tiramisu die ik gemaakt heb, is een typisch Italiaans nagerecht. De Italianen houden erg van zoet, maar ik ben daar iets ‘Nederlandser’ in. Mijn recept bevat minder suiker, maar juist meer chocolade. Want voor chocolade mag je me ’s nachts wakker maken.' Bekijk Romi's tiramisu-recept op de website van Dit is Beuningen.