Dit eet Beuningen: Paul Harmston

Aan tafel bij Paul Harmston: "In Engeland krijg je geen lepeltje bij je koffie. Die wordt altijd voor geroerd in de keuken. Een verjaardag vier je in de pub. Alleen familie komt je thuis bezoeken. Ik kom uit de county Durham, in het noordoosten van Engeland. De serie over James Harriet is daar opgenomen."

De snack die we voor vandaag hebben gemaakt heet corn pasty. In Engeland is het een hapje voor bij de lunch of de borrel. We maken ze ook in andere smaken; met kaas of met gehakt en groente (Cornish). In ons gezin praten we nog veel met Engelse woorden. Ook onze dochter heeft dat van kleins af aan geleerd. Haar Engels is zelfs beter dan het mijne.

Foto van Paul Harmston en twee labradors, een zwarte en een donkerbruine, voor een houten tuinhuis

Paul kwam voor de liefde naar Nederland. Hij ontmoette zijn vrouw Marlie in 1990 tijdens de 74e Vierdaagse. ‘In die tijd was ik in Duitsland gelegerd als hospik van het Engelse leger. Ik was verzorger van de politie en de militairen die de Vierdaagse meeliepen. In discotheek De Swing sloeg tijdens het uitgaan de vonk over. Daarna ben ik nog uitgezonden naar de eerste Golfoorlog. In 1993 ben ik uit het leger gestapt en naar Nederland gekomen. Daar heb ik diverse banen gehad. Inmiddels werk ik alweer een aantal jaren bij de politie als servicemedewerker voor het Regionale Servicecenter. 

Ik heb heel snel Nederlands geleerd toen ik hier naartoe kwam. Binnen een jaar sprak ik het heel redelijk, het moeilijkste was nogal die behulpzame Nederlanders. Zodra ze horen dat je Engels bent, gaan de Engels tegen je praten. Wat cultuur betreft was ik snel gewend. Veel dingen lijken op elkaar. Alleen kunnen Nederlanders niet goed in de rij staan. Als er een trein of een bus arriveert, dan holt iedereen er zo snel mogelijk naar toe. In Engeland wacht je op je beurt. Voor een Engelsman blijft het ook vreemd om hagelslag op brood te eten. Dat zul je mij niet zien doen. Dat is taartversiering.

En natuurlijk zijn er ook dingen die ik mis uit Engeland. Als we daar weer eens op bezoek zijn, dan nemen we van alles mee terug naar Nederland. Vooral de Engelse ‘salt & vinegar’ chips – die wij trouwens chrisps noemen – zijn echt veel lekkerder. Ook iets als ‘pickled eggs’, eieren in het zuur, kennen we in Nederland niet. In Engeland is het een hapje bij de borrel. 

Op feestdagen vind ik het leuk om echt Engels te koken. Sunday Roast van een mooi stuk beef dat de hele dag in de oven staat. Lekker met ‘mashed potatoes’ en jelly pudding na. Ik bak ook graag chocoladetaarten of scones. Maar niks komt uit een pakje. Het wordt veel lekkerder als je het echt zelf maakt. 

Maar ook een goede Nederlandse stamppot is aan mij besteed. Ik woon inmiddels langer in Nederland dan in Engeland. Nederland is echt mijn thuis geworden. 

Helaas is Marly in 2019 overleden. Paul stemde ermee in om dit verhaal toch te publiceren.

Recept

Bekijk Pauls recept voor Cornish Pasty op de website van Dit eet Beuningen.