Leerzame lente-activiteit voor kinderen

Kruip, fladder of zoem door je tuin en kijk met de ogen van een egel, tuinvogel of wilde bij of je in deze tuin op bezoek wilt komen. Of misschien zelfs wilt wonen. Met deze activiteit gaat Operatie Steenbreek Beuningen hopelijk ook voor jonge kinderen in onze gemeente leven. Download de dierenmaskers op de site van Het Dijkmagazijn.

Leuk en leerzaam

Op de maskers staat welke dieetwensen een egel, tuinvogel of wilde bij heeft. Een tuin vol slakken is bijvoorbeeld een snackbar voor egels. Maar als een schutting of muur de tuin afsluit, kunnen egels er niet op jacht. Een paar openingen helpen dan enorm. Vogels lokken met vetbollen heeft bijvoorbeeld weinig zin als de tuin niet veilig is. Een paar struiken of bomen om zich in te verstoppen, maakt een tuin aantrekkelijk voor vogels. De bomen hoeven niet per se in de tuin te staan. Ook in de omgeving kunnen bomen de tuin voor vogels veilig maken. Met buren is af te spreken waar een extra struik of boom is te planten, als die volledig ontbreken. Ook wie geen tuin heeft, kan met de maskers aan de slag. Wilde bijen zijn eenvoudig te helpen met wat wilde bloemen in een bloembak en een bijenhotel aan de muur. Op de maskers staat wat de dierenwensen zijn en tips hoe dat in de tuin eenvoudig is aan te passen. Zo wordt het een spannend voorjaar voor kinderen die wachten op nieuwe gasten in de tuin.

Actie Stoepbezoek

De maskers worden in de komende weken in onze dorpen uitgedeeld tijdens de Actie Stoepbezoek van Stichting Perspectief. Ook worden er dan zakjes wilde bloemzaad uitgedeeld; om uit te zaaien en zo in het voorjaar wilde bijen en vinders te helpen aan nectarplanten.

Operatie Steenbreek Beuningen

Met Operatie Steenbreek Beuningen stimuleren wij als gemeente en Het Dijkmagazijn inwoners om hun woonomgeving groener te maken. Dat kan van kleine veranderingen in eigen tuin tot samen met de buren de straat vergroenen. Een groene leefomgeving woont prettiger: het voorkomt hittestress en zorgt bij hoosbuien voor minder wateroverlast. Daarnaast trekt groen vogels en andere dieren aan.  Zij blij en u blij.  Heeft u inspiratie, tips, hulp of materialen nodig om te vergroenen? Kijk op https://www.dijkmagazijnbeuningen.nl/steenbreek/