Operatie bestrijding eikenprocessierups is aan!

Deze maand starten we weer met de bestrijding van eikenprocessierupsen.

Dit doen we met behulp van biologische middelen. We brengen aaltjes en bacteriën aan op eiken langs doorgaande wegen. Zo hopen we de overlast tot een minimum te beperken. Deze bestrijdingsmiddelen zijn uiteraard niet schadelijk voor dieren en mensen. 
Daarnaast hopen we dat de mezenkastjes die we eerder dit jaar plaatsten inmiddels bewoond zijn door jonge gezinnen mezen. Zij zijn namelijk gek op rupsen en lusten er wel wat per dag; dat ruimt dan lekker mee op.

Jeuk!

Eikenprocessierupsen zorgen in het voorjaar en zomer nogal eens voor overlast. De rups heeft namelijk brandharen die bij aanraking met de huid kunnen zorgen voor jeuk of een branderig gevoel. We bestrijden eikenprocessierupsen daarom al een aantal jaren met biologische bestrijdingsmiddelen. Waar nodig worden overlastgevende rupsennesten in de zomermaanden weggezogen.

Ecologische bestrijding

Om de natuur zo min mogelijk te verstoren, maken we beperkt gebruik van aaltjes en bacteriepreparaten. We werken toe naar een meer ecologisch bestrijding van de eikenprocessierups. Daarom plaatsten we vorige maand mezenkastjes op plekken waar vorig jaar rupsennesten waren. Het gaat om eiken bij onder andere scholen, fietspaden en sportverenigingen. We hopen daarmee meer mezen aan te trekken. Pimpelmezen en koolmezen eten namelijk graag eikenprocessierupsen. Zij helpen ons dus om overlast te beperken. 

Werkzaamheden

De aannemer is al vroeg uit de veren om de bestrijdingswerkzaamheden uit te voeren. Dit kan dus mogelijk voor wat overlast zorgen in de vroege ochtend. Maar…. dit levert later in het jaar wel minder overlast van processierupsen op!