Geen spoed maar wel brandweer nodig?

Is er geen spoedsituatie, maar heeft u wel de brandweer nodig? Bel dan 0900-0904. Is er wel spoed of een levensbedreigende situatie? Bel dan altijd 112.

Het landelijke telefoonnummer 0900-0904 is 24 uur per dag bereikbaar voor alle niet-spoedeisende meldingen waarbij u de brandweer op locatie nodig heeft. Aan de telefoon spreekt u de plaatsnaam in waarvoor u de melding doet. De centrale verbindt u door met de regionale meldkamer. Zo wordt u snel geholpen en blijft de 112-lijn vrij voor levensbedreigende en spoedeisende situaties.

Geen spoed

Er zijn veel meldingen waar de brandweer niet met spoed naartoe hoeft. Het gaat om situaties die op dat moment niet gevaarlijk of levensbedreigend zijn. Bijvoorbeeld een vermoeid paard dat niet meer op eigen kracht uit de sloot komt, een boom die over de weg ligt of een waterlekkage waardoor straten blank staan. In deze gevallen belt u 0900-0904. Bij twijfel, belt u altijd 112.

Van Rotterdams idee naar landelijk telefoonnummer 

Het begon als een Rotterdams initiatief en groeide uit tot een landelijk niet-spoednummer voor de brandweer. Hiermee beschikt de brandweer voortaan over één ingang voor alle meldingen zonder spoed. Op die manier blijft 112 vrij voor levensbedreigende situaties. “Voor sommigen ligt de drempel om 112 te bellen net iets te hoog. Bij een storm blijkt 112 juist weer snel overbelast, terwijl veel meldingen dan wat minder dringend zijn”, licht projectleider Rob van Hamersveld (Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond) toe. “Al snel was duidelijk dat invoering van een niet-spoednummer ook landelijk wenselijk zou zijn.”

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit landelijke telefoonnummer van de brandweer? Ga dan naar www.brandweer.nl/geenspoed

Illustratie van een man met een telefoon aan zijn oor. Hij loopt langs een omgewaaide boom