112 bellen, wat doet u?

Het alarmnummer 112 is er voor spoedeisende hulp. Dit nummer belt u wanneer u zelf of iemand ander in direct gevaar is of als er gevaar dreigt. Bijvoorbeeld als iemand zwaargewond is, dringende medische hulp nodig heeft of bij brand. Maar ook als u getuige bent van een misdrijf zoals geweld of een inbraak. De centralist neemt uw telefoontje aan en organiseert de juiste hulp.

Wat doet u na het bellen?

  • Let altijd op uw eigen veiligheid

Is er brand? Ga eerst naar buiten vóór u 112 belt. Staat u langs een drukke (snel)weg? Zoek dan eerst een veilig plekje op.

  • Zorg dat uw huisnummer goed zichtbaar is

De meeste ongelukken gebeuren in en om het huis. Als de hulpdiensten eraan komen, is het noodzakelijk dat ze uw huisnummer gemakkelijk zien. Dat voorkomt onnodig zoeken.

  • Lampen aan, deur open

Als de hulpdiensten onderweg zijn, is het nuttig om de aandacht te trekken. Zet bijvoorbeeld alle lampen aan. Zorg dat de deur open staat, dan kan de hulpverlener snel naar binnen. 

Hoe bereikt u alarmnummer 112 als u doof of slechthorend bent?

Bent u doof of slechthorend? Dan kunt u met de Tolkcontact-app op uw smartphone, tablet of computer een noodoproep doen bij alarmnummer 112. In de Tolkcontact-app vindt u de knop Alarmnummer 112. Hiermee belt u direct naar het alarmnummer, zonder tussenkomst van een tolk. U kunt zelf spreken of typen (let op: geen beeld!). De 112-centralist antwoordt altijd door te typen. Hij of zij blijft aan de lijn en regelt in overleg met de meldkamer dat de hulpdiensten naar de juiste plek worden gestuurd.

Geen spoed, wel brandweer

Is er geen spoedsituatie, maar heeft u wel de brandweer nodig? Bel dan 0900 0904. Dit landelijke telefoonnummer is 24 uur per dag bereikbaar voor alle niet-spoedeisende meldingen. Aan de telefoon spreekt u de plaatsnaam in waarvoor u de melding doet. De centrale verbindt u door met de regionale meldkamer. Zo wordt u snel geholpen en blijft de 112-lijn vrij voor levensbedreigende en spoedeisende situaties.

Wat doet u als u alarmnummer 112 niet kan bereiken?

Het alarmnummer 112 is in principe altijd bereikbaar. Maar het is niet uit te sluiten dat u 112 soms even niet kunt bereiken. Wat kunt u dan doen?

  • Blijf bij het slachtoffer en vraag altijd aan buren en omstanders om te helpen en te bellen.
  • Probeer 112 te bellen met een andere telefoon (vast of mobiel).
  • Heeft u geen ander toestel bij de hand en belt u mobiel? Verplaats dan een paar meter of draai om en probeer het opnieuw. Houd het toestel hoog en laat de antenne (die vaak aan de onderkant van een smartphone zit) vrij.
  • Bel de huisarts of huisartsenpost als het gaat om een medische noodsituatie.