Coronavirus

Regel uw zaken zoveel mogelijk online. Is dit niet mogelijk? Alleen dan kunt u op afspraak terecht in het gemeentehuis. Hierbij is het dragen van een mondkapje verplicht. Blijf thuis als u grieperig of verkouden bent. Informatie over het coronavirus vindt u op www.beuningen.nl/coronavirus.

Uitreiking Beuningse Taalheldenprijs

Laaggeletterdheid komt vaker voor dan je denkt. Voor mensen met lees- en schrijfproblemen is de stap naar een taalcursus vaak te groot. Dat is jammer, want deze vaardigheden kunnen je leven veranderen! Mensen die laaggeletterden helpen om geschreven taal te begrijpen zijn helden. Taalhelden. Daarom reikt de gemeente op maandag 7 september tijdens de Week van Lezen en Schrijven de Beuningse Taalheldenprijzen uit aan onze grootste Taalhelden van dit jaar.

De uitreiking vindt die dag plaats van 18.30 tot 19.15 in de raadzaal van het gemeentehuis in Beuningen. U bent van harte welkom. Wilt u bij de uitreiking aanwezig zijn? Meld u aan door een mail te sturen naar s.albers@beuningen.nl.  

Wie de taalhelden zijn, dat is nog geheim. Maar de winnaars van de doorgeef medailles hebben een bijzonder verhaal. Het zijn personen die laaggeletterden signaleren, het taboe doorbreken en mensen die moeite hebben met lezen en schrijven wijzen op taalcursussen.

Laaggeletterdheid in onze regio

Er zijn veel laaggeletterden in Nederland. Zo’n 2,5 miljoen volwassenen in Nederland hebben moeite met lezen, schrijven en rekenen. In Gelderland heeft ongeveer tien procent van de inwoners tussen de 16 en 65 jaar daar moeite mee. Dat betekent dat het voor hun moeilijk is om bijvoorbeeld gebruik te maken van het internet, online bankieren of dat ze op weg geen borden kunnen lezen. We willen hen helpen om deze vaardigheden te leren. Zo kunnen zij als ze ouder worden ook een baan achter een bureau nemen en kunnen ze het nieuws lezen. 

De week van lezen en schrijven

De uitreiking vindt plaats tijdens de Week van Lezen en Schrijven. Tijdens deze week gaan we laaggeletterdheid tegen. De week is van maandag 7 tot en met zondag 13 september. Tijdens de week vragen we niet alleen online aandacht voor de uitdagingen van laaggeletterden. Er zijn meerdere initiatieven:

  • Kinderen die gebruik maken van het Beuningse kindpakket kunnen een bon ter waarde van 25 euro uitgeven een kinderboek.
  • De Bibliotheek organiseert, in samenwerking met stichting Perspectief, workshops voor volwassenen die moeite hebben met lezen en schrijven. Deze workshops zijn op maandag 14 september.

Ken je iemand die moeite heeft met lezen of schrijven? Of heb je daar zelf moeite mee? Praat erover via het speciale telefoonnummer 0800 023 4444 of kijk op www.daarhebjerechtop.nl.

Voor meer informatie over laaggeletterdheid, zie www.lezenenschrijven.nl.