Coronavirus

Regel uw zaken zoveel mogelijk online. Is dit niet mogelijk? Alleen dan kunt u op afspraak terecht in het gemeentehuis. Hierbij is het dragen van een mondkapje verplicht. Blijf thuis als u grieperig of verkouden bent. Informatie over het coronavirus vindt u op www.beuningen.nl/coronavirus.

Honden: beleid, poep en trouwe viervoeters

Een hond heeft vaak een bijzondere plek in een huishouden. Kinderen groeien er graag mee op en voor veel mensen brengt het veel gezelligheid in huis. Ook in onze gemeente zijn inwoners trotse bezitter van één of meer viervoeters. Behalve het plezier dat mensen aan honden kunnen beleven, ervaren zowel hondenbezitters als niet-hondenbezitters soms ook overlast. Wij krijgen regelmatig vragen hoe het nu precies zit met ons beleid. We praten met de wijkcoördinator van de gemeente. Hij is betrokken bij alle aspecten rondom honden in de gemeente en legt uit wat nu precies de spelregels zijn. De zon schijnt terwijl we vanuit het gemeentehuis uitkijken over de weilanden.

De wijkcoördinator vertelt: “We weten dat honden voor veel mensen erg bijzonder en belangrijk zijn. Vaak is een hond echt deel van een gezin en ik weet hoe fijn dat is, ik heb zelf ook een hond”. Hij vertelt over de verschillende aspecten van honden binnen gemeente, “Het belangrijkste waar we ons al gemeente mee bezighouden zijn: uitlaatplekken, hondenpoep en hondenbelasting.”

Uitlaten binnen de gemeenteHondenpaaltje foto

“In de gemeente hebben we verschillende uitlaatplekken”, vertelt de medewerker van de gemeente die veel over het hondenbeleid weet. Hij vervolgt: “We hebben uitlaatplekken en hondenravot-plekken. Hier mag de hond loslopen. Die laatste is een leuke plek voor je hond om met andere honden te spelen. Natuurlijk hebben we ook gedeelten in de uiterwaarden waar honden los mogen lopen!” Op de vraag of je die plekken makkelijk vindt antwoord hij: “Uitlaatplekken en hondenravot-plekken staan altijd aangegeven met een paaltje of bord.

Zie je deze niet? Dan mag je jouw hond er wel uitlaten, maar aangelijnd én je moet de hondenpoep opruimen.

Dat laten we hondenbezitters trouwens ook weten”, vertelt hij. “Alle informatie is te vinden op www.beuningen.nl/honden. Ook sturen we alle hondenbezitters over een aantal weken een speciaal informatieblad.”

De handhavers van de gemeente spreken hondeneigenaren aan bij overtredingen. De wijkcoördinator weet ook hoe dat gaat: “Binnen onze gemeente gaan we het liefste eerst in gesprek en delen we daarna pas boetes uit. Dat vinden we een fijne manier van omgaan met elkaar. Handhavers spreken daarom bijvoorbeeld mensen met loslopende honden (op plekken waar dit niet mag) eerst aan. Wanneer ze zien dat iemand daarna weer met een loslopende hond loopt, schrijven ze een boete uit.

Omgaan met overlast

“Eén keer in de twee weken worden alle uitlaatplekken schoon gemaakt. Een speciale auto rijdt langs de plekken om met een schep hondenpoep op te ruimen. Hondenpoep op de uitlaatplekken ruimt de gemeente dus op. Poept een hond ergens anders? Dan moeten hondeneigenaren dit zelf opruimen. De gemeente helpt de baasjes  om de poep zelf op te ruimen. “Dat doen we door het plaatsen van Depodogs”, vertelt de hij. “Depodogs zijn de donkere groene prullenbakken waar je een zakje uit kan halen voor het opruimen van hondenpoep. Zo kunnen eigenaren overal netjes achterlaten.”

De coördinator snapt het goed als de vraag ‘kan de gemeente niet gewoon meer boetes uitdelen?’ gesteld wordt. Hij antwoord: “We vinden het belangrijk om dat eerlijk en integer te doen. Onze handhavers en de politie delen alleen boetes uit wanneer ze iets zien gebeuren. Sommige hondenbezitters ruimen de hondenpoep dus alleen op wanneer ze een handhaver zien. En we kunnen helaas niet overal camera’s neerzetten.”

Hondenbelasting

Elk jaar betalen hondenbezitters in de gemeente de hondenbelasting. “Dit geld gebruiken we voor de verschillende hondenvoorzieningen”, vertelt hij. “Die voorzieningen zijn: de Depodogs, onderhoud aan de uitlaatplaatsen, het plaatsen van borden en paaltjes, het plaatsen van hekken rondom de ravotplaatsen, het verwijderen van hondenpoep en een deel van de handhaving.” We betalen dus meerdere dingen van de hondenbelasting. . Ik zie ook wel plekken waar geen hondenbelasting geint wordt, maar dat wordt vaak een belasting voor alle inwoners. Er zijn dan vaak minder voorzieningen voor de honden.”

De wijkcoördinator vat samen: “We informeren, ruimen op en spreken aan op verantwoordelijkheid. Zo hoop ik dat we met alle inwoners de gemeente een fijne plek te maken.”

Heb je vragen? Stuur een e-mail naar gemeente@beuningen.nl of stel je vraag in de reacties op social media. Je kan ook meer informatie vinden op www.beuningen.nl/honden.

De Omgevingswet: Ansichtkaart verhalen
We bereiden ons voor op de omgevingswet. U ontving daarom dit jaar een ansichtkaart van onze gemeente. U beschreef wat u het grootste pluspunt vindt van de gemeente Beuningen en vertelde wat u nog mist. We ontvingen van u vragen over verschillende thema’s zoals groen, en honden. Vragen die door meerdere inwoners werden gesteld. Daarom informeren we u de komende tijd over deze thema’s en behandelen we de vragen. Dit was het eerste thema: 'honden’.