Coronavirus

Regel uw zaken zoveel mogelijk online. Is dit niet mogelijk? Alleen dan kunt u op afspraak terecht in het gemeentehuis. Hierbij is het dragen van een mondkapje verplicht. Blijf thuis als u grieperig of verkouden bent. Informatie over het coronavirus vindt u op www.beuningen.nl/coronavirus.

De Beuningse Taalhelden van 2020

Mensen die laaggeletterden helpen om geschreven taal te begrijpen zijn helden. Taalhelden. Daarom reikte de gemeente op maandag 7 september tijdens de Week van Lezen en Schrijven de Beuningse Taalheldenprijzen uit aan onze grootste Taalhelden van dit jaar. De winnaars zijn Rob Nieuwpoort en Gerard van der Burgt. Twee inwoners van de gemeente met een bijzonder verhaal over laaggeletterdheid.

Rob Nieuwpoort
Het vraagt heel veel moed om de schaamte te overwinnen en de stap te zetten om weer ‘naar school’ te gaan. Op latere leeftijd liep Rob Nieuwpoort tegen veel nadelen aan van niet kunnen lezen en schrijven. Lichamelijk werk kon hij niet meer aan, maar omdat hij niet kon lezen en schrijven zat werken achter een bureau er ook niet in. Rob zette de stap en ging leren lezen en schrijven. Door veel oefenen kreeg hij zelfvertrouwen en inmiddels schrijft hij hele verhalen.

Hij is hierin een groot voorbeeld en met zijn verhaal raakte Rob de medewerkers van de gemeente en de werkgevers van het Inclusief Ondernemers Netwerk in het hart. Rob motiveerde hen om laaggeletterdheid hoger op de agenda te zetten. Rob deed ook de ruim 25.000 inwoners van de gemeente Beuningen en enkele honderden werknemers een groot plezier. Dankzij Rob worden zij niet meer vermoeid met moeilijk taalgebruik in brieven en brochures en helpen we hen bij het vinden van een oplossing voor hun taalproblemen.

Lees ook het volledige Juryrapport over Rob: Juryrapport Rob Nieuwpoort (pdf, 48kb)

Gerard van der Burgt
Als bestuurder van Groeisaam Primair Onderwijs staat Gerard in voor goed onderwijs aan kinderen in de basisschoolleeftijd. Hij richt zich óók op de volwassenen in hun omgeving. Want: wat als zíj nou niet kunnen lezen, schrijven of rekenen?

Gerard zette laaggeletterdheid op de agenda binnen Groeisaam:

  • Jaren geleden al, ging hij aan de slag om scholen in de gemeente te scholen over laaggeletterdheid. Daarmee was hij één van de eersten.
  • Het plan van taalambassadeur Hans Kasser om kinderen uit groep 7 en 8 te betrekken bij laaggeletterdheid werd door Gerard omarmd. Dankzij zijn ondersteuning hebben Hans en Mia gastlessen op alle Groeisaam-scholen verzorgd.

Gerard is een gedreven lid van het Bondgenootschap Laaggeletterdheid. Hij is altijd aanwezig en geeft graag een presentatie of organiseert een bijeenkomst.

Lees ook het volledige Juryrapport over Gerard: Juryrapport Gerard van der Burgt (pdf, 70kb)

De Taalheldenprijs
De uitreiking vond plaats ter ere van de Week van Lezen en Schrijven. Tijdens deze week gaan we laaggeletterdheid tegen. De week is van maandag 7 tot en met zondag 13 september 2020.

 

V.l.n.r. Wethouder Hans Driessen en Taalhelden Rob Nieuwpoort en Gerard van der Burgt

Taalhelden 2020 foto