Hoe zit het: katten

In Nederland wonen veel kattenliefhebbers. Veel katten mogen buiten rondlopen van hun eigenaren. Dat leidt regelmatig tot overlast bij anderen uit de buurt. De gemeente krijgt soms klachten van mensen die last hebben van katten in hun tuin. De katten graven, poepen, vernielen beplanting en/of zorgen voor geluidsoverlast. Een besmetting met toxoplasmose (via contact met uitwerpselen) kan bovendien gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Kat die in de tuin ligt

Geen kant en klare oplossing

Regelmatig vragen inwoners aan ons om een oplossing. Helaas is er voor dit probleem geen makkelijke oplossing. Het handhaven op kattenoverlast is heel moeilijk. Een loslopende kat in de openbare ruimte heeft zelden zijn baasje bij zich die we hierover kunnen aanspreken. Het probleem met katten is ook dat ze zich niet laten tegenhouden door een muur, haag of afrastering. Katten hebben daarmee een ‘territorium’ dat veel verder reikt dan de eigen achtertuin. De meeste overlast (en ergernis) van katten vindt dan ook vooral plaats in de tuinen van de buren en niet in de openbare ruimten. Op privéterrein kan de gemeente ook niet handhaven. 

Waarom is er geen kattenbelasting?

We krijgen vaak de vraag waarom we geen kattenbelasting heffen. De reden dat we geen kattenbelasting heffen, is dat de gemeente geen voorzieningen kan nemen voor katten die hun behoefte doen in de openbare ruimte. Katten worden, anders dan bij honden, niet uitgelaten door hun eigenaren. Het aanleggen van ‘kattenuitlaatvelden’ of afvalbakken is daarom niet nodig. Handhaven kan alleen in de openbare ruimte en de eigenaar moet bekend zijn voor eventuele bekeuringen. Het op heterdaad betrappen van een kat die zijn behoefte doet in de openbare ruimte en aan deze kat een eigenaar verbinden is lastig. We mogen ook niet controleren in de tuinen van particulieren. Kortom, omdat de gemeente geen extra kosten aan katten kwijt is, heft de gemeente geen kattenbelasting. Voor honden verzorgt de gemeente bovenstaande voorzieningen wel. Om de kosten die de gemeente maakt voor honden te dekken, heeft de gemeenteraad besloten om de hondenbelasting in te zetten voor de voorzieningen voor en handhaving van de hond.
Tot slot is het voor gemeenten wettelijk niet mogelijk om een kattenbelasting te heffen.

Katteneigenaar en kattenoverlast voorkomen

Laat uw katten steriliseren of castreren. Zowel de Dierenbescherming als de gemeente raden dit aan. Gesteriliseerde en gecastreerde katten zijn veel rustiger en veroorzaken minder geluidsoverlast. Ook voorkomt u hiermee de uitbreiding van de kattenpopulatie. Binnen een aantal jaar kunnen twee katten voor duizenden kittens zorgen. 

Tips om katten binnen eigen tuin te houden

Houd uw katten zo veel mogelijk binnen uw eigen tuin. Hoe?

  • Plaats een erfafscheiding met verticale latten, waar katten moeilijker overheen kunnen klimmen en waar ze moeilijker onderdoor kunnen kruipen
  • Plant aantrekkelijke planten voor uw katten, bijvoorbeeld kattenkruid, gamander of schildzaad, steenanjer, vetmuur, sierhaver, zachte lange grassoorten en kattengras
  • Zorg voor een zonnige, zachte ligplek
  • Houd katten aan een kattenriempje in de tuin, zodat ze in uw eigen tuin kunnen rondlopen met bewegingsvrijheid

Heeft u last van katten? 

Heeft u last van andermans katten, dan adviseert de gemeente u om in gesprek te gaan met katteneigenaren, met het verzoek om de katten uit uw tuin te houden. Daarbij kunt u eventueel hulp inschakelen van buurtbemiddeling.

Tips om katten te weren:

  • Leg op plaatsen waar geen regen valt, stukjes stof besprenkeld met citroensap
  • Leg koffiedrab op plekken waar veel gegraven wordt
  • Plant voor katten onaantrekkelijke planten in de tuin: wijnruit, boerenwormkruid, afrikaantjes en planten met citroengeur
  • Zet stekelige takken tussen planten en bloemen
  • Maak ongewenste katten een paar keer nat met tuinslang, tuinsproeier of waterpistool