Wat te doen bij woninginbraak?

Denkt u dat bij u of in uw omgeving wordt ingebroken? Of betrapt u een inbreker op heterdaad? Bel direct 112. De politie komt dan zo snel mogelijk naar u toe!

Een koevoet tussen de deur

Doe direct aangifte 

Is er in uw huis ingebroken of is dat geprobeerd? Dan komt de politie altijd bij u thuis. Bel 0900 8844 om een afspraak te maken.  

Verplaats geen spullen in huis 

Verplaats geen spullen in huis en raak zo min mogelijk aan. Forensische specialisten kunnen dan zo goed mogelijk sporen ‘veiligstellen’. Bijvoorbeeld vingerafdrukken. 

Blokkeer passen en maak uw mobiele telefoon onbruikbaar 

Is uw bankpas gestolen? Meld dit zo snel mogelijk bij uw bank. Of bel de ‘Bankpassen Meldcentrale’ via 0800 0313. Is uw mobiele telefoon ook gestolen? Maak deze dan direct onbruikbaar. Bel uw provider en laat uw SIM-kaart blokkeren.  

Registreer uw spullen 

Bij uw aangifte vraagt de politie een vermiste goederenlijst met vermiste spullen in te vullen. Vermeld zoveel mogelijke specifieke en unieke eigenschappen. Bijvoorbeeld een kras op een laptop of de inscriptie van een ring. Deze gegevens zijn belangrijk voor het politieonderzoek. Ook alles met een uniek nummer is van waarde. Deze informatie is niet alleen van belang voor het politieonderzoek. Als goederen direct naar uw zijn te herleiden, is de kans groter dat u uw spullen ooit terugziet. Registreer uw spullen in de ‘Stopheling app’. Maak foto’s van goederen die u niet op nummer kunt registreren. 

Meld woninginbraak bij uw verzekering 

Meld de woninginbraak direct bij uw verzekering. Vaak kunt u de kosten van inbraakschade of diefstal claimen bij uw verzekering. 

Neem contact op met slachtofferhulp 

Wanneer u aangifte doet van woninginbraak, krijgt u slachtofferhulp aangeboden. Veel mensen hebben hier baat bij. Want een inbraak heeft een grote impact. Op www.slachtofferhulp.nl is meer te lezen over slachtofferhulp bij woninginbraak. 

Voorkom herhaling 

De kans op een herhaling van inbraak is groot. Inbrekers weten namelijk hun weg naar binnen te vinden. Zij gokken erop dat u na de eerste inbraak nieuwe spullen hebt gekocht. Zorg er dus voor dat u uw huis goed beveiligd! Ook na een woninginbraak. Bekijk de tips op maakhetzenietgemakkelijk.nl/woninginbraak om woningbraak te voorkomen.