Nieuwe identiteitskaart met DigiD-inlogfunctie

Vanaf 4 januari heeft de Nederlandse identiteitskaart een inlogfunctie (eNIK). Dit betekent dat u hiermee via de DigiD app kunt inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds.

Na het ophalen van uw identiteitskaart bij de gemeente, ontvangt u binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u die inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op de website van DigiD. Heeft u al een afspraak staan voor het aanvragen van een identiteitskaart? En wilt u een identiteitskaart met de inlogfunctie? Verzet uw afspraak dan naar januari als dat mogelijk is met de verloopdatum van uw document.

Geen (spoed)aanvragen reisdocumenten mogelijk op 31 december

Voor het invoeren van de nieuwe identiteitskaart zijn aanpassingen nodig in het landelijke aanvraagsysteem. Om die reden is het niet mogelijk om reisdocumenten aan te vragen op 31 december. Dus geen paspoorten én geen identiteitskaarten. Het is wel mogelijk om die dag aangevraagde reisdocumenten op te halen.

Met spoed een reisdocument nodig?

Heeft u geen geldig reisdocument meer en moet u toch met spoed reizen in deze periode? Dan kunt u een nooddocument aanvragen bij de Marechaussee. Dit kan alleen als u voldoet aan de strikte voorwaarden. Meer informatie hierover vindt u op de website van de rijksoverheid.