Jeugd in coronatijd

De coronamaatregelen hebben veel impact, vooral op jongeren. Jongerenwerkers Zakaria en Lotte gingen daarom in gesprek met burgemeester Daphne Bergman en delen de zorgen en vragen van jongeren met haar.

Zit je ergens mee? Blijf er niet mee rondlopen. Bespreek het met een vriend, familie of iemand die je vertrouwt. Of neem contact op met jongerenwerkers Lotte en Zakaria. Hun contactgegevens vind je in de video.

Uitgeschreven tekst video

(Introblok met het logo van de gemeente Beuningen en de tekst ‘Jeugd in coronatijd’)

ENERGIEKE MUZIEK

(Jongerenwerker Zakaria loopt door het centrum van Beuningen.)

(Jongerenwerker Zakaria loopt door het centrum van Beuningen en kijkt in de camera.)

Hoi allemaal, leuk dat jullie kijken! Ik ben Zakaria, jongerenwerker in Beuningen. Zoals jullie weten hebben we al een tijdje te maken met het coronavirus. De maatregelen hebben veel impact en vooral op de jongeren. Jullie zitten veel thuis en zien vrienden een stuk minder. Mijn collega jongerenwerkster Lotte gaat daarom in gesprek met de burgemeester Daphne Bergman om jullie vragen en zorgen te delen met de burgemeester en om te kijken naar wat er wel kan.

(Lotte opent de deur van HotSpot en laat burgemeester Daphne Bergman binnen. Ze groeten elkaar met de ellebogen en lopen door de gang.)    

Hee hallo, welkom burgemeester!

- Hallo Lotte, leuk om hier te zijn in HotSpot!

Ja, fijn dat je er bent.

- Ja, helemaal leeg, dat is wel jammer hè.

(Burgemeester Daphne Bergman en jongerenwerker Lotte zitten in HotSpot in Beuningen allebei op een stoel achter aan tafel.)

RUSTIGE MUZIEK

Dank je wel Zakaria, ik zit hier vandaag samen met de burgemeester.

- Hallo!

Hallo! Fijn dat we vandaag samen hier in HotSpot zijn. HotSpot is onderdeel van Stichting Perspectief en hier komen normaal gesproken heel veel jongeren alleen de laatste tijd is het helaas erg stil.

- Ja. Ik vind het eigenlijk voor jongeren enorm balen deze tijd, want jongeren hebben het echt heel moeilijk. Alles is weggevallen hè. Kijk, ze klagen altijd over school maar nu missen ze school enorm want school is wel je sociale omgeving waar je vrienden zitten. Op een bepaalde leeftijd worden je ouders ook minder belangrijk, maar juist je vrienden. Ja, alle clubs zijn eigenlijk weggevallen en HotSpot inderdaad wat voor heel veel jongeren ook een veilige plek is om naartoe te komen.

Ja klopt, een vraag die ik ook van jongeren krijg is; wanneer kunnen we elkaar nou weer ontmoeten?

- Ja, ik snap die vraag heel goed en ik vind het heel vervelend maar kan er geen duidelijk antwoord op geven. We zijn natuurlijk heel erg afhankelijk van de regering, van het rijk, want die bepaalt de maatregelen. Dus het gaat zeker nog even duren. Ja, we moeten echt nog geduld hebben en ik snap dat dat heel lastig is voor de jongeren.

Ja, want jongeren hebben het best wel moeilijk en als jongerenwerker merk ik ook dat veel jongeren perspectief nodig hebben. Waar gaat dit heen en wanneer wordt het weer normaal? Dat is echt een vraag die zo vaak terugkomt.

- Ja. Ik snap dat van de jongeren heel goeden ik vind ook eigenlijk hè, ik ga er niet over, maar ik pleit er wel voor in alle overleggen dat ik denk bij de volgende versoepelingen dat we echt naar de jongeren moeten kijken want zij hebben ook perspectief nodig. Dit zijn echt de jaren waarin je vrienden ontmoet, je eerste liefde hebt, je gaat experimenteren je wilt lekker hangen buiten, of hangen in HotSpot hè.

Ja.

- Alles is weg dus dat perspectief snap ik heel goed dat ze dat nodig hebben.

En hoe zit het dan precies met de avondklok want tussen negen uur 's avonds en half vijf ’s ochtends mag je niet zonder goede rede op straat zijn?

- Ja dat klopt, je moet echt voor negen uur, één voor negen binnen zijn. Het wordt mooier weer en het blijft langer licht, dus dit wordt echt heel moeilijk voor jongeren. Voor iedereen, maar vooral voor de jongeren. Ik wil ook een groot compliment aan onze Beuningse jongeren geven want ze houden zich echt heel goed aan de maatregelen en dat vind ik echt knap, want het is af en toe best best heel lastig op die leeftijd om dat te doen.

Nou, mooi compliment voor de jongeren, daar sluit ik me helemaal bij aan. Er zijn veel jongeren eenzaam deze tijd en ik wil wel alle jongeren meegeven dat ze altijd langs kunnen komen bij ons voor een gesprek of contact via WhatsApp, ze kunnen altijd terecht.

- Dat is ook wel heel fijn en belangrijk, niet alleen bij jullie, maar ik vind het ook voor jongeren. Als je ergens meer zit, alsjeblieft bespreek het met een vriend, iemand in je familie of iemand die je vertrouwt, want blijf er niet mee zitten. Dan kan het echt wel erger worden, dus zoek die hulp inderdaad.

Ik wil je bedanken voor het gesprek en voor de tijd die je hebt vrijgemaakt om het hierover te hebben met mij. En nu gaan we weer terug naar Zakaria.

ENERGIEKE MUZIEK

(Jongerenwerker Zakaria loopt door het centrum van Beuningen en kijkt in de camera.)

Je hoort het dus, hou vol. Heb jij een vraag, heb jij interesse in een gesprek of heb jij een leuk idee voor het jongerenwerk? Dan zou ik zeggen, neem contact met ons op via onderstaande gegevens.

[Telefoonnummers 06 57562928 en 06 83546818 en Instagram, TikTok en Facebook @hotspotbeuningen] 

Ik zou zeggen, hou vol, blijf gezond en we houden digitaal contact met elkaar!

(Eindshot van een wit scherm met daarop het logo van de gemeente Beuningen.)

Avondklok

Deze video is opgenomen toen de avondklok gold. Vanaf woensdag 28 april 2021 4.30 uur is de avondklok niet meer van kracht.