Buurtbemiddeling in tijden van coronamaatregelen

We leven in bijzondere tijden door de maatregelen rondom corona. Het normale leven staat even stil. Bijna iedereen is veel meer in huis, moet thuis werken en de kinderen helpen met het schoolwerk. Anderen moeten werken in moeilijke omstandigheden. Er is onzekerheid en soms ook wel angst.

Tegelijkertijd brengt deze tijd ook saamhorigheid. Conflicten worden even aan de kant gezet om voor elkaar te kunnen zorgen. Buren doen boodschappen voor elkaar, initiatieven ontstaan om onze kwetsbare medemens te helpen. Mooi om te zien dat we elkaar in echte crisis weten te vinden.

Maar soms lukt dat even niet. We begrijpen dat juist nu burenoverlast extra vervelend kan zijn. Want je hoort en ziet elkaar meer dan in normale tijden en je kunt misschien nu ook wel minder verdragen van elkaar. Daarom hebben we wat tips voor je op een rijtje gezet.

Tips

  • Als je weet dat je een klus gaat doen die geluidsoverlast kan veroorzaken, laat dit dan de buren weten (schrijf een briefje of stuur een appje) zodat ze weten hoe lang het duurt. En houd rekening met thuiswerkende buren.
  • Realiseer je dat geluiden van dichtslaande deuren, harde muziek, blaffende hond, draaiende wasmachine of de trap oprennen meestal voor de buren net zo hard te horen zijn. Hou hier waar mogelijk rekening mee: kleine aanpassingen in gedrag (zachtjes op de trap, zachtjes met de deuren, sloffen aan in huis) of materialen (viltjes onder de meubels, koptelefoon op in plaats van de boxen gebruiken, deurdrangers) kunnen al veel uitmaken. Wie dicht op anderen woont, bijvoorbeeld in een flatgebouw, herkent dat er altijd leefgeluiden zijn. Uit onderzoek blijkt dat mensen na zo'n 20 minunten gewend raken aan geluiden tot en met 65 decibel (pratende mensen of achtergrondmuziek). Het beste is om geluidsoverlast dus eerst even af te wachten. Vind je het na een half uur nóg vervelend, dan is de kans groot dat het geluid niet zal wennen. Als de overlast vanuit die buren een incident is kun je besluiten voor deze keer je ogen of oren te sluiten. Het is ook fijn als dat bij jou gebeurt als je een keertje herrie maakt. 
  • Als je boos bent of geïrriteerd raakt, nemen je emoties gemakkelijk de overhand. Wacht tot je rustig bent voordat je de buren aanspreekt, dan komt de boodschap veel beter over. Blijf vriendelijk en rustig. Boosheid roept boosheid op en brengt je niet verder. 
  • Scherm je af. 
    Ervaar je burenoverlast van leefgeluiden die moeilijk zijn te voorkomen, zoals bijvoorbeeld praten en lopen of spelende kinderen? Probeer jezelf dan af te schermen. Ga een wandelingetje maken als de buurkinderen op de trampoline springen en veel geluid maken. Zorg voor wat geluid in huis, door bijvoorbeeld je eigen radio aan te zetten. Doe je ramen dicht als de buren het gras aan het maaien zijn. 
  • Houd de overlast aan, dan is het verleidelijk de buren een koekje van eigen deeg te geven: even bonken met de bezem tegen het plafond of zelf de muziek hard aan zetten. Dat is geen goed idee. Je kiest dan om in de aanval te gaan wat ervoor zorgt dat de burgen hier negatief op reageren. Ze zetten de muziek bijvoorbeeld nog harder. Stel je vriendelijk op, dan is de kans veel groter dat je buren gaan meewerken.
  • Normaal gesproken adviseren wij de buren persoonlijk te spreken als de irritaties oplopen. In deze situatie is dat lastiger. Je kunt in ieder geval je telefoonnummers uitwisselen en elkaar uitnodigen even te bellen als je overlast ervaart. Je kunt ook een brief in de brievenbus doen. Let daarbij op de toon en manier waarop je iets schrijft. Zeg bijvoorbeeld waar je behoefte aan hebt, in plaats van allerlei verwijten op te schrijven en hou het zoveel mogelijk de feiten. Noem vooral ook de gevolgen die de situatie voor jou heeft. Door te vertellen wat er zo lastig is, kunnen de buren je beter begrijpen. Dat maakt de kans groter dat ze willen meedenken in oplossingen. 

Kom je er niet uit met de buren dan zou Buurtbemiddeling behulpzaam kunnen zijn met de inzet van vrijwillige buurtbemiddelaars die buren met gesprekken helpen om samen oplossingen af te spreken. In deze tijd is dat even moeilijker, want persoonlijke gesprekken mogen niet plaatsvinden. Maar buurtbemiddeling is deze weken wel gewoon geopend voor een telefonisch adviesgesprek, om te overleggen wat je in jouw situatie zou kunnen doen of als je je verhaal kwijt wilt. Daar zijn we voor. 

Buurtbemiddeling wordt verzorgd door Sterker sociaal werk. Je kunt tijdens kantoortijden bellen naar 088 001 13 33, je wordt dan in contact gebracht met de coördinator in jouw gemeente. Kijk ook op onze site www.buurtbemiddelingsterker.nl als je wilt weten wie we zijn en hoe wij werken. En als je tips wilt hoe je met jouw problemen met de buren om kunt gaan, kijk dan eens op de gloednieuwe site vol met tips www.problemenmetjeburen.nl.