Reizen

Reizen binnen en buiten Nederland is deels weer mogelijk.

Reizen binnenland

Het advies om thuis te blijven en alleen noodzakelijke reizen binnen Nederland te maken is vervallen vanaf 19 mei. Dit geldt ook voor het openbaar vervoer. Vermijd drukte onderweg en reis buiten de spits. Reis bij voorkeur niet tussen:

  • 6.30 en 9.00 uur;
  • 16.00 en 18.30 uur. 

Reizen buitenland

Vanaf 15 mei zijn reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk. Check altijd het reisadvies op www.wijsopreis.nl. De veilige landen krijgen op deze website de kleurcode groen of geel. Vakantiereizen naar deze landen worden dan niet meer afgeraden. Op dit moment komen nog weinig landen in aanmerking voor een groen of geel reisadvies per 15 mei. Het kabinet hoopt dat er in de aanloop naar de zomer steeds meer landen als veilig worden aangemerkt. Let wel op, want ondanks dat een land op geel of groen staat, leggen de meeste landen aan reizigers uit Nederland beperkingen op, zoals een verplichte test of quarantaine. Kijk hier ook goed naar in het reisadvies. In landen met de kleurcode oranje zijn veel coronabesmettingen. Ga hier niet naar toe op vakantie. Alle niet-noodzakelijke reizen naar deze landen worden afgeraden.

Controleer of uw reisdocument nog geldig is

Gaat u binnenkort op reis naar het buitenland? Controleer nu alvast of uw reisdocument nog geldig is. Is uw reisdocument verlopen of verloopt deze binnenkort? Maak dan op tijd een afspraak om een nieuw reisdocument aan te vragen. Dit voorkomt lange wachttijden of extra kosten voor een spoeddocument. 
Een paspoort of identiteitskaart vraagt u altijd persoonlijk aan bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraak. Hier leest u ook welke zaken u moet meenemen naar de afspraak. Na vijf werkdagen haalt u uw reisdocument op afspraak op in het gemeentehuis.