Avondklok: mantelzorgers

Op donderdag 21 januari is besloten om een avondklok in te stellen. Deze avondklok geldt van zaterdag 23 januari tot en met ten minste woensdag 21 april tussen 21.00 en 4.30 uur. Vanaf woensdagavond 31 maart start de avondklok om 22.00 uur in plaats van 21.00 uur. De avondklok heeft ook gevolgen voor mantelzorgers. Hier leest u meer hierover.

Woont degene voor wie u zorgt niet bij u in huis? En heeft u naaste tussen 21.00 en 4.30 uur mantelzorg nodig die u niet kunt verschuiven naar een ander moment voor of na de avondklok? Of is er een noodsituatie? Dan mag u hiervoor op pad. Wel is het belangrijk dat u een ‘Eigen verklaring avondklok’ bij u hebt. 

Hoe werkt het?

  • Download de ‘Eigen verklaring avondklok’ via www.rijksoverheid.nl/avondklok
  • Vul uw gegevens in.
  • Geef ook aan voor welke noodzakelijke zorg u op pad moet (bijvoorbeeld uitkleden en in bed helpen, medicijnen helpen innemen).
  • Print en onderteken het formulier.
  • Neem het formulier mee als u tijdens de avondklok voor de mantelzorg de straat op moet. 
  • De politie kan u onderweg om uw ID en de eigen verklaring vragen.
  • Zorgt u voor meerdere mensen? Vul dan aparte verklaringen in. 

De verklaring kunt u alleen gebruiken als bewijs om tijdens de avondklokuren op straat te zijn. Niet voor andere (mantel)zorg taken. Bij twijfel kan de politie of BOA bellen met degene voor wie u zorgt. 

Lukt het u niet om het formulier in te vullen?

Dan kan Stichting Perspectief u hierbij helpen. Stichting Perspectief heeft uitgeprinte formulieren voor u klaarliggen. U kunt hiervoor naar Stichting Perspectief toe. Het adres is Molenstraat 54 in Beuningen. 
De formulierenbrigade van Stichting Perspectief kan ook helpen bij het invullen van het formulier. Bel hiervoor op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur naar telefoonnummer 024 675 09 39.