Eerste inschrijving in Nederland

Woont u in het buitenland en komt u in Nederland wonen? Schrijft u zich dan binnen 5 dagen na aankomst persoonlijk in bij de gemeente.

Maak een afspraak (link opent in dit venster)

Kosten

Geen.

Voorwaarden

  • U moet uw identiteit kunnen bewijzen om in Nederland te mogen wonen.
  • Als u met uw hele gezin naar Nederland verhuist, moeten ook uw gezinsleden zich persoonlijk op het gemeentehuis komen inschrijven.
  • Als u zich in Nederland wilt inschrijven, dan moet uw verblijf in Nederland rechtmatig zijn. Uw verblijf is rechtmatig als:
    • u de Nederlandse nationaliteit heeft
    • u de nationaliteit heeft van een ander land uit de Europese Unie
    • u een geldige verblijfsvergunning heeft
    • u langer dan 4 maanden in Nederland gaat verblijven

Meenemen

  • een geldig identiteitsbewijs, zoals bijvoorbeeld een paspoort of identiteitskaart
  • een bewijs van woonruimte zoals bijvoorbeeld een eigendomsbewijs, een huurcontract of een verklaring van de hoofdbewoner van het pand waar u gaat wonen
  • een bewijs van rechtmatig verblijf als u van buiten de Europese Unie komt (dit vraagt u aan bij de IND)
  • een bewijs van uitschrijving als u vanuit Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius of Sint Maarten verhuist
  • originele buitenlandse documenten van uzelf, uw partner en kinderen zoals een geboorte-, huwelijks- of echtscheidingsakte. Soms is het nodig dat u buitenlandse documenten laat legaliseren in het land waar u vandaan komt. Daarnaast moeten de documenten ook vertaald zijn.

Uitgelicht