Zomertips gft-afval

In de zomer kan het gft-afval in uw container gaan stinken en er kunnen zelfs maden en vliegjes in komen. Lees hier 10 tips om dit zoveel mogelijk te voorkomen.

  1. Leg droog gft-afval op de bodem van de gft-container (bijvoorbeeld takjes, snijbloemen).
  2. Laat het gft-afval eerst uitlekken of drogen alvorens het in de gft-container te doen (bijvoorbeeld in een lekbakje op het aanrecht).
  3. Stamp het gft-afval in de container niet aan.
  4. Plaats de container niet in de zon; dit voorkomt een te snelle afbraak van het gft-afval.
  5. Een stukje krant op de bodem van de container neemt overtollig vocht op en geeft na het legen minder kans op achterblijvende resten. In plaats van een krant kunt u ook een inlegbodem gebruiken.
  6. Wikkel eiwitrijk voedsel, zoals vlees of visresten, eerst in een krant.
  7. Maak de container regelmatig schoon met groene zeep.
  8. Laat bij langdurige afwezigheid, bijvoorbeeld vakantie, de gft-container leeg achter.
  9. Zet het deksel van de gft-container op een kier, bijvoorbeeld door een latje tussen de deksel en de container te leggen. Hierdoor wordt de luchtcirculatie op gang gebracht waardoor anaerobe bacteriën (deze bacteriën gebruiken geen zuurstof) minder kans krijgen om het rottingsproces (veroorzaker van de stank) op gang te brengen.
  10. Voorkom vliegjes door vers keukenafval af te dekken met bijvoorbeeld gras, herfstblad, fijne houtsnippers of compost. Afdekken met een laagje van ongeveer 1 cm dikte. Zo kunnen de volwassen fruitvliegjes geen eitjes meer leggen in de fruitresten en stopt hun ontwikkeling.

Vragen over afval?

Op de pagina over afvalinzameling vindt u meer informatie over de verschillende afvalsoorten. Kijk voor meer informatie op www.dar.nl