22 juni Veteranenbijeenkomst in Beuningen

Ook in onze gemeente wonen veel veteranen. Voor hen wordt op vrijdag 22 juni een veteranenbijeenkomst georganiseerd. Daarna is er een uniek concert van het orkest van de Koninklijke Luchtmacht voor iedereen uit de gemeente Beuningen en daarbuiten.

Veteranenmonument Beuningen

Deze dag is bedoeld als eerbetoon aan Nederlandse veteranen. De bijeenkomst is een gelegenheid voor erkenning en begrip voor de Beuningse veteranen en de mogelijkheid voor de veteranen om elkaar te ontmoeten.

Programma

16.00 uur          ontvangst/welkomstwoord bij Veteranenmonument in Beuningen
16.02 uur          toespraak burgemeester Daphne Bergman
16.10 uur          tekenen oorkonde/woordje/bloemlegging basisschool De Vuurvlinder
16.25 uur          Last Post/minuut stilte/Reveille/Wilhelmus/bloemleggingen*
16.35 uur          maken groepsfoto’s
16.40 uur          vertrek naar De Lèghe Polder, Schoolstraat 16 in Beuningen
16.45 uur          ontvangst bij De Lèghe Polder met een drankje
17.00 uur          toespraak voorzitter Veteranenplatform
17.30 uur          warme maaltijd, aansluitend napraten/borrelen
19.00 uur          einde bijeenkomst in de Lèghe Polder en verplaatsen naar het Asdonckterrein voor het Anjerconcert van het orkest van de Koninklijke Luchtmacht
20.00 uur          Anjerconcert orkest van de Koninklijke Luchtmacht
22.30 uur          Einde concert

Alle veteranen zijn welkom!

Alle veteranen die zijn ingeschreven bij het Veteranen Instituut in Doorn kregen een uitnodiging voor de bijeenkomst op 22 juni. Wie als veteraan geen uitnodiging kreeg, maar wel graag aanwezig wil zijn bij de bijeenkomst, kan zich aanmelden via gemeente@beuningen.nl t.a.v. Sacha Peters.

Uniek Anjerconcert

Na de veteranenbijeenkomst is er een uniek gratis Anjerconcert voor iedereen in de gemeente Beuningen en de regio. Het orkest van de Koninklijke Luchtmacht speelt hun show ‘Summertime’. Onder leiding van dirigent Lute Hoekstra staat het orkest garant voor een avond barstensvol zonnige hits met een swingend zomerprogramma. Zangeres Erica Yong is in Summertime de gastvocaliste. Van de zwoele Spaanse stranden naar de vrolijke deuntjes van straatmuzikanten uit Oost-Europa en hits van Jennifer Lopez, Snarky Puppy en Avicii. Het orkest is hip en funky en speelt nummer van toen tot nu. Stilzitten is geen optie. Dompel u onder in het échte zomeravondgevoel met Summertime. Meer informatie op www.beuningen.nl/anjerconcert.

Veteranenplatform Beuningen

In Beuningen is er het Veteranenplatform. Een lokaal platform dat opkomt voor de belangen van veteranen in de gemeente Beuningen. Hier vinden veteranen steun en samenhorigheid bij elkaar en delen hun ervaringen. Wie op de hoogte wil blijven van activiteiten en nieuws van het platform kan zijn of haar gegevens laten weten via het aanmeldformulier op de website: www.veteranenplatformbeuningen.simpsite.nl.

Veteranendag is een eerbetoon

Nederland heeft een groot aantal militaire veteranen. Ook in onze gemeente wonen rond de 150 veteranen. Als eerbetoon aan wijlen Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard is door het Kabinet besloten de Nederlandse Veteranendag jaarlijks op of rond 29 juni, de verjaardag van de prins, te organiseren.

Wie zijn veteraan?

Veteranen zijn alle (ex) militairen met de Nederlandse nationaliteit die het Koninkrijk dienden in Oorlogsomstandigheden of daarmee overeenkomende situaties, zoals vredesmissies in internationaal verband. Denk daarbij aan de Tweede Wereldoorlog en de oorlogen in voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea, maar ook aan de missies in bijvoorbeeld Cambodja Ethiopië, Irak en Afghanistan. Ook personeel van het voormalig Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger  (KNIL) en het vaarplichtig koopvaardijpersoneel uit de Tweede Wereldoorlog is veteraan.

Uitgelicht