Botulisme in de wijk Viermorgen

In de sloot bij de Viermorgen is botulisme aangetroffen. De gemeente heeft hier waarschuwingsborden geplaatst. Vermijd contact met het water en laat honden niet in het water zwemmen of ervan drinken.

Uitroepteken

Wat is botulisme?

Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging. Het wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie is actief als ondiep water boven de 20 graden uitkomt. De bacterie maakt een gif, botuline. Dat gif verlamt de spieren van vissen en watervogels.

Wat gaan we doen?

De verwachting is dat de bacterie verdwijnt zodra het minder warm wordt. Helaas kan het waterschap niks doen tegen botulisme.

Waarschuwingsbordjes

De gemeente plaatst waarschuwingsbordjes bij de sloot. Wij raden u aan om contact met het water te vermijden en honden niet in de sloot te laten zwemmen of van het water te laten drinken. Ga ook niet vissen.

Vermijd contact met zieke of dode dieren

Hoewel het type bacterie dat is gevonden niet gevaarlijk is voor de mens, vragen we wel aan u zieke en/of dode dieren niet zelf op te ruimen. Voor meldingen van dode vissen en eenden kunt u 24 uur per dag terecht bij waterschap Rivierenland, via telefoonnummer 0344-64 9090.

Uitgelicht