4 en 5 mei

Op zaterdag 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats. Op 5 mei vieren we de bevrijding. U bent weer van harte welkom om hier bij te zijn.

Op zaterdag 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats. U kunt meedoen aan de stille tocht en de herdenking. Kinderen van Kindcentrum Montijn en meerdere scoutinggroepen helpen tijdens de ceremonie mee. Tussendoor is er muziek en zijn er sprekers. Natuurlijk zijn ook de veteranen uit de gemeente Beuningen aanwezig. De herdenking is om ongeveer 20.45 uur afgelopen. Hierna is iedereen welkom om nog even te blijven voor een kopje koffie, thee of sap voor de kinderen.
 

Het programma in Beuningen

19.25 uur Verzamelen op het plein voor het gemeentehuis voor de stille tocht. Vanaf het gemeentehuis lopen we naar de herdenkingsplaats bij het 'Monument voor Geallieerde Vliegers' aan de Van Heemstraweg in Beuningen.
19.59 uur Taptoesignaal gevolgd door twee minuten stilte. Daarna speelt Muziekvereniging Na Arbeid Gezelligheid Weurt het Wilhelmus. 
20.05 uur Ceremonie met onder andere een toespraak van burgemeester Daphne Bergman en neerleggen van een bloemenkrans door het college van B&W. Daarna kunnen aanwezige organisaties en inwoners bloemen leggen. 

 

Herdenkingen in andere dorpen

Herdenking Tijd Locatie
Weurt 10.00 uur St. Andreas kerk
Winssen 11.45 uur Admiraal van Ghentplein
Ewijk 14.00 uur Plein voor de kerk 

 

Ceremonie bij Lancastermonument

Op 4 mei vindt er om 18.30 uur een ceremonie plaats van Scouting Beuningen bij het Lancaster monument, Wilhelminalaan/Elsenpas in Beuningen. De leden hijsen de vlag halfstok. U bent van harte welkom om hier bij te zijn!
 

Viering Komore

Om 18:30 uur is iedereen welkom in de Sint Corneliuskerk in Beuningen voor een herdenkingsviering. Het thema hiervan is: “Vrijheid vertelt”. Er zijn teksten en liederen rond oorlog en herdenking.
 

Afsluiting van de weg

Let op! Op 4 mei tijdens de ceremonie en op 5 mei is de parallelweg van de Van Heemstraweg afgesloten. U rijdt om via Schoolstraat, Kerkplein en Dorpssingel.
Buslijn 85 rijdt een omleidingsroute. Kijk op de website van Breng voor uw meest actuele reis.
 
In Ewijk is de Julianastraat tussen 13.30 en 15.00 uur tijdelijk afgesloten. Verkeersregelaars begeleiden het verkeer.
 
Toespraak burgemeester Daphne Bergman 
Vroeger.
 
Vroeger werd er niet gesproken over de Tweede Wereldoorlog. Die gitzwarte bladzijde uit onze recente geschiedenis. Want praten over iets waar je zelf zo enorm onder had geleden? Liever niet. En dus hoorde je niet de verhalen van degenen die erbij waren, het zelf hadden meegemaakt. Alleen per toeval. Heel soms.
 
Zo ging het ook in mijn familie. Mijn oma heeft tijdens de oorlog onderduikers in huis gehad. Wist ik niet. Nooit geweten, totdat een journalist er toevallig een keer over begon. Voor mij was het één van de heldenverhalen uit de jaren tussen 1940 en 1945. Iets om trots op te zijn, achteraf te delen met de familie. Maar dat gebeurde niet. Het bleef stil. En zo was er nog veel meer over de oorlog te vertellen. Maar dat wisten we niet. Hoorden we niet. Zagen we niet. ‘Als je het er maar niet over hebt, dan is het er misschien ook niet…’
 
Vroeger. Vroeger is niet nu. Is niet vandaag. Want vandaag weten we alles. Horen we alles. Zien we alles. Elk conflict, elke oorlog: alles komt haarscherp in beeld. Vaak nog veel sneller dan de pers er verslag van kan doen, razen de beelden over internet. Soms ronduit indrukwekkend, recht in het hart rakend. Soms gemanipuleerd, eenzijdig en ongefundeerd. Feit is dat we tegenwoordig niet meer weg kúnnen kijken, omdat we alles zien.
 
En wat een tegenstelling is dat. We zién hoe onschuldige burgers slachtoffer worden van tirannie. We hóren hoe regeringsleiders bevolkingsgroepen uitmaken voor alles wat slecht en lelijk is. We wéten dat de verhoudingen op meerdere plekken in de wereld in tientallen jaren niet meer zo op scherp hebben gestaan als nu. 
 
Maar toch doen veel mensen net als toen. Net als vroeger. Net als vlak na de Tweede Wereldoorlog. Er niet over praten. We lijken te accepteren wat er allemaal gaande is en vergeten daarbij die oh zo belangrijke uitspraak: ‘Dit nooit meer’. Natuurlijk geldt dit niet voor iedereen, gelukkig maar. Er zijn mensen die wél hun nek uitsteken voor de vrede. Mensen die wél de verhalen van toen blijven vertellen. De verhalen van vroeger. Zoals Addy Hendriks net nog deed. Slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog. Ooggetuige van het bombardement van Nijmegen op die gitzwarte dag 22 februari 1944. 
 
In de Tweede Wereldoorlog begroeven mensen hun, broers en zussen, hun kinderen. Zo ook de ouders van Gijsbertus Gerardus van Merwijk uit Beuningen. Nog geen twintig jaar geworden stierf hij op 17 augustus 1944, kort voor de bevrijding. Slachtoffer van het regime. ‘Een stille brave werker was Gijs, een van de velen die in ’n vreemd land moesten werken, een slachtoffer van de ellende die een wrede oorlog met zich meebrengt’ , citeer ik uit een krantenknipsel kort na zijn dood. Daar ook: ‘Dierbare ouders, broers, zusters en vrienden. Gaarne was ik langer bij u gebleven, maar wat God doet, is welgedaan’.
 
Als ik dit hardop uitspreek - en als ik die andere verhalen hoor en lees - dan vraag ik me af: hebben we wel genoeg geleerd van toen? Van die ongeveer 55 miljoen doden tijdens de Tweede Wereldoorlog? Van de zes miljoen Joden, waarvan 104.000 uit Nederland, die werden vermoord of omkwamen tijdens de Holocaust? Dat was vroeger, ik weet het. Maar als we daar van hebben geleerd en zeggen: ‘Dit nooit meer’, waarom doen we er met zijn allen dan niet veel meer aan om het geweld te stoppen? Waarom lijkt het leeuwendeel van de mensheid liever weg te kijken van ellende dan zich in te zetten voor de vrede?
 
Met zijn allen zien we hoe momenteel de toekomst van vele miljoenen jonge mensen wordt verkwanseld. Letterlijk en figuurlijk kapot wordt geschoten. Jonge soldaten sterven voor niets. Nog altijd begraven ouders hun kinderen, omdat die om het leven komen in een zinloze strijd. Dit raakt mij, jullie en maakt ons zorgelijk. De oorlog is niet meer ver weg uit ons bestaan. Soms is negeren of wegkijken voor je gevoel de enige optie. Als burgemeester en als mens maak ik mij zorgen om de verharding in de samenleving. We staan niet maar naast elkaar, maar vaker tegen over elkaar.  
 
Daarom roep ik onszelf en U allen op tot medemenselijkheid. Tot compassie en barmhartigheid met onze medemens. Laten we elkaar het  voordeel van de twijfel geven. Ook al vinden we dat soms spannend en moeilijk. Want dát is wat we nodig hebben. In onze gemeente zeggen we ‘Beuningen maken we samen’. Laat dat geen loze kreet worden. De samenleving, zelfs de wereld, dat zijn wij met zijn allen. Laten we niet zwijgen of wegkijken. Laten we het benoemen. Een betere wereld begint bij onszelf.  Want het laatste wat ik wil - het laatste wat wíj willen - is terug naar toen. Terug naar vroeger.
 
Vroeger. 

 

Op 5 mei vieren we de vrijheid in Beuningen. Doe mee!

Op 5 mei vieren we de bevrijding en vieren we onze vrijheid. Iets wat ook in deze tijd niet overal in de wereld vanzelfsprekend is. In Beuningen vieren we Bevrijdingsdag met het bevrijdingsvuur
en Vrijpop.
 

Vrijheidsmaaltijd

De dag begint voor genodigden met de Vrijheidsmaaltijd. De genodigden uit de vier dorpen hebben het over historische en maatschappelijke thema’s als vrijheid en onvrijheid. De Vrijheidsmaaltijd bestaat uit een ontbijt en wordt georganiseerd door Bibliotheek Beuningen en de leden van de bevrijdingscomités uit Winssen, Ewijk, Beuningen en Weurt.
 

Bevrijdingsvuur

Het Bevrijdingscomité Beuningen organiseert samen met Hardloopvereniging Beuningen de bevrijdingsvuurestafette van Wageningen naar Beuningen. Om 11.00 uur is de bevrijdingsceremonie bij het monument voor Geallieerde Vliegers aan de Van Heemstraweg en wordt het bevrijdingsvuur ontstoken. Kinderen van Kindcentrum Montijn overhandigen de vlag en hijsen deze samen met leden van scouting Beuningen en de veteranen.
 

Vrijpop

Op 5 mei is er weer Vrijpop Bevrijdingsfestival Beuningen. Om 12.00 uur wordt het festival geopend, daarna is het tijd om naar diverse live optredens te luisteren. De dag wordt om 23.00 uur afgesloten. Kijk voor meer informatie enhet volledige programma op www.vrijpop.nl.
 

Dag van de herdenking en dag van de vrijheid

Waarom herdenken we op 4 mei en vieren we op 5 mei? Op 5 mei is het 79 jaar geleden dat we in Nederland bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië. Toen kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Op 4 mei staan we stil bij de Nederlandse oorlogsslachtoffers die waar dan ook ter wereld gevallen zijn sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Op 5 mei denken we na over hoe belangrijk vrijheid is. Ook staan we stil bij het feit dat vrijheid kwetsbaar is. We vieren dat we vrij zijn en om steun te betuigen aan hen die dat niet zijn.